Kralenketting

 

De Ambassador kralen zijn zeskantige blauwe kralen met afgeslepen hoeken, die een grootte kunnen hebben van 1 cm. Vaak hebben ze een lichter blauwe kern. In Zimbabwe noemde men deze kralen...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
AM-477-44
Instelling
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Herkomst
West-Afrika

De Ambassador kralen zijn zeskantige blauwe kralen met afgeslepen hoeken, die een grootte kunnen hebben van 1 cm. Vaak hebben ze een lichter blauwe kern. In Zimbabwe noemde men deze kralen ambassador beads omdat stamhoofden ze meegaven aan priesters als deze naar de Matopobergen werden gezonden om raad te vragen aan de grote God van de Matabele. De herkomst van deze kraal is West-Afrika, maar ze werd ook in andere delen van Afrika aangetroffen. De geornamenteerde kralen zijn gewonden kralen, die men met de hand versiert met allerlei motieven van glasdraden in contrasterende kleuren. Er zijn vele soorten en variaties. De 'oogkraal' is hiervan een bekend soort. De oogkraal is een vaak zwarte kraal met witte vlekken die een blauwe, groene of roze kern hebben. In Venetië maakt men ook oogkralen in andere kleuren. De kralen van dit kralensnoer zijn gemaakt in Venetië.

Beschrijving
Kralensnoer bestaande uit 64 glaskralen, waarvan tien 'Ambassador' kralen, blauw van kleur en 54 ronde 'geornamenteerde' kralen; de zg. 'oogkralen', deze kralen hebben een zwart/witte basis, waarop witte of wit/blauwe of wit/rode vlekken zijn aangebracht.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie