Kralenketting

 

De chevronkraal is een aristocraat onder de kralen en is waarschijnlijk van Egyptisch-Arabische oorsprong. De moderne chevrons importeert men vanuit Italië en Tsjecho-Slowakije. Het zijn getrokken...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
AM-477-5
Instelling
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Herkomst
Ivoorkust

De chevronkraal is een aristocraat onder de kralen en is waarschijnlijk van Egyptisch-Arabische oorsprong. De moderne chevrons importeert men vanuit Italië en Tsjecho-Slowakije. Het zijn getrokken kralen die uit zes lagen van afwisselend wit, blauw en rood bestaan en die door slijpen hun typische chevron-motief krijgen. Grote exemplaren zijn populair in Cameroun, Gabon en het Congo-gebied, terwijl de kleine de voorkeur genieten in Senegal. In Oost-Afrika ziet men ze zelden. Gestreepte cylinders zijn getrokken kralen met lengtestrepen in contrasterende kleuren. Deze kralen vinden we in Afrika in tal van variëteiten. Ze zijn van Venetiaanse of Hollandse oorsprong. Populaire soorten zijn bijvoorbeeld de rood-wit-blauw gestreepte kralen of de kleine witte kraaltjes met blauwe lengte strepen. Deze kralen zijn gemaakt in Venetië. Gebruiksherkomst van dit snoer mogelijk ook Burkina Faso.

Beschrijving
Kralensnoer bestaande uit 26 chevronkralen van ongeveer gelijke grootte. De kralen zijn cylindervormig met afgeronde uiteinden. Een kraal bestaat uit 4 lagen. Kleur vanuit de kern: wit-steenrood- wit-blauw.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie