Knitting 3d patterns C2-BB01 (cape)

Ontwerper Borre Akkersdijk werkte in het TextielLab van het TextielMuseum aan breisels die met een vuldraad zijn opgevuld. Het resultaat is een aantal 'stuffed' kledingstukken: een broek, parka, cape, broekpak en colbert, waarvan de patroondelen kant-en-klaar uit de machine komen. Voor de ontwerpen van de kledingstukken maakte Akkersdijk schetsen en tekeningen. Daarnaast naaide hij proefmodellen van de kledingstukken in een ander materiaal.

De dessins zijn ontleend aan een oude kelim van een favoriete tante. Omdat dit kleed met de hand is geweven, vertoont het scheve lijnen, onregelmatigheden en een doorleefdheid die door Akkersdijk in de computeromzetting zijn overgenomen. Het is als het ware zijn persoonlijke handtekening in een verder industrieel product. Zodra de patroondelen uit de stof zijn geknipt, zijn ze 'ready to sew’: afwerken is niet nodig. De cape maakt deel uit van de serie ‘Knitting 3d patterns’.

Textielmuseum, Tilburg

Knitting 3D Patterns C2-BB01 (cape)/ Designer Borre Akkersdijk (b. 1985) / Textiel Museum Tilburg

Designer Borre Akkersdijk worked on knitted fabrics enhanced with a filling thread at Textielmuseum’s TextielLab, resulting in various so-called stuffed clothes. The parts of these items - trousers, a parka, cape, trouser suit and a jacket - emerge from the machine ready for assembly. Akkersdijk made sketches and drawings for these garments. He also sewed trial models of the clothes in alternative materials. The designs have been taken from an old kelim rug owned by a favourite aunt. Because the rug is handwoven, the lines in the design are not straight, it lacks symmetry and the wear and tear is also reflected in Akkersdijk’s digital version of the design. It is like the designer’s personal signature in an otherwise industrial product. When the pattern sections are cut from the cloth they are ready to sew: no additional finishing is needed. This cape is part of the Knitting 3D Patterns series.

Maker
Borre Akkersdijk (1985) / TextielMuseum
Doorzoek de website met tags
Borre Akkersdijk (1985) / TextielMuseum