Katoenen wikkelrok met (abstracte) bloemmotieven

Een kain panjang kepala tumpal, met halve kepala aan elk uiteinde, die tumpal en papan bevat. De blauwe badan ('lichaam') bestaat uit zich repeterende abstracte bloemen, kleine bloemmotieven en bloemranken. De kain panjang was de officiele dracht aan de vorstenhoven van Midden-Java en van de aristocratie elders. Mannen dragen deze doeken anders dan vrouwen en de wikkelwijze hangt af van de sociale status van de drager. Kain panjangs met halve kepala werden vroeger gedragen door vrije vrouwen, terwijl slaven een sarung droegen met een complete kepala in het midden van de badan (van Hout, 2001). In Lasem was een groot deel van de batik voor de export naar Sumatra bestemd. De batik produktie was grotendeels in handen van de Peranakan (van Hout, 2001). Ook deze was bestemd voor Palembang, verzamelaar noemt de doek een kain Palembang.

TM-5663-518
Palembang (stadsgemeente)