Katoenen kokerrok met florale motieven, zeewier en dubbele vleugelmotieven

Kokerrok met kepala ('hoofd') in diagonale stroken met bloemmotieven. De badan ('lichaam') heeft volgens de verzamelaar het semèn-motief. Het semèn-motief is een geheel aan symbolische motieven die verwijzen naar de betekenis van het woord: 'ontspruiten', of 'groeien'. Dit motief bevat zoveel symboliek dat het zowel staat voor vruchtbaarheid, als voor het Javaanse geloof in een kosmische orde (McCabe Elliot, 1984:68). De semèn hier bevat het sawat-motief, twee tegenovergestelde vleugels met een staart ertussen. Sawat is een motief dat de garuda representeert. Garuda is een half-vogel, half-mensachtig wezen. Volgens de indo-javaanse mythologie droeg Garuda Vishnu door de hemel. De Garuda is een oud koninklijk symbool (McCabe Elliot, 1984:68; van Roojen, 1998:69-73). Naast deze sawat is zeewier gebatikt. Deze rok werd gedragen door de moeder van Adrian, Veldhuisen's informant te Jakarta. Hij werd gemaakt in een lokale batikkerij.

TM-5663-863
ca. 1960