Katoenen kokerrok met diagonale stroken gevuld met verschillende motieven en losse bloemen er overheen

Deze rok is een zogenoemd (D)Jawa Hokokai, een doek naar Japanse smaak, gebruikt tijdens de tweede Wereldoorlog en de bezetting van Indonesië door Japan. De kepala ('hoofd') bestaat uit diagonale stroken, gevuld met motieven met daar overheen losse bloemen. De badan ('lichaam') heeft een parang-variatie. Het parang motief is één van de zogenaamde verboden motieven. Deze motieven werden door de sultans van Yogya en Solo verboden voor de gewone burgers te dragen. Parang betekent (klein) zwaard, en symboliseert macht en groei (McCabe Elliot, 1984:68). De rok is gemaakt in een Indo-Chinese werkplaats en was bestemd voor de Indonesische markt.

TM-5663-865
ca. 1945
Doorzoek de website met tags
katoenverfstofKokerrokSarungnaaien