Katoenen kokerrok met bloemen, vogels, vlinders en geometrische figuren

Rood-blauwe kokerrok met op de kepala ('hoofd') een simpel boeket met vogel en vlinders. De badan ('lichaam') heeft het ayam puger motief, vlinders en geometrische figuren in verticale banen. De ayam puger, kip in een schaal, is een traditioneel Javaans motief dat gedragen werd door maagden in de periode van afzondering voor het huwelijk. Ook jonge vrijgezellen droegen dit motief (Heringa, 1996:206). Boeketten waren oorspronkelijk echt Europese motieven, en de soort afgebeelde bloemen, maar ook dieren, hadden voor verschillende culturele groepen een eigen symboliek (Heringa, 1996:66). Deze rok is gemaakt in een Indo-Chinese batikkerij en was bestemd voor alle culturele groepen.

TM-5663-899
ca. 1900