Katoenen hoofddoek voor vrouwen

Hoofddoek voor Jemenitische vrouwen. Dergelijke doeken werden en worden vervaardigd in Ahmadabad (Gujarat, West India), voor de Jemenitische markt, maar ook voor Eritrea en Soedan. Eind 19de eeuw werden soortgelijke doeken vervaardigd in Glarus (Zwitserland) en naar Eritrea geëxporteerd om te worden gebruikt als bidkleed (Nabholz-Kartaschoff 1986: 214). Nabholz-Kartaschoff (1986) meldt als Jemenitische naam 'khorji' en als Indiase handelsnaam 'massaua'. Vervaardiging Glanskatoen.Versierd met blokdruk in zgn. reserve- of uitsparingstechniek (beits). Geverfd met alizarine en synthetische indigo; groen en geel d.m.v. blokdruk aangebracht. De overeenkomst met ajrak textiel is opvallend. Aangezien Arabische klanten sterk geporteerd zijn voor het sits effect werden deze doeken gekalandeerd met kwarts en metaal (zie Nabholz-Kartaschoff 1986: 214).

TM-4991-249
voor 1986
Jemen
Doorzoek de website met tags