Katoenen fichu met borduurwerk

 

De fichu was onderdeel van de vrouwenkleding in het begin van de negentiende eeuw. Het was meestal een vierkante of rechthoekige lap mousseline. De fichu werd in een driehoek gevouwen en rond de...

Doorzoek de website met tags
Maker
onbekend
Objectnummer
MMH.2015.0026
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1800/1820

De fichu was onderdeel van de vrouwenkleding in het begin van de negentiende eeuw. Het was meestal een vierkante of rechthoekige lap mousseline. De fichu werd in een driehoek gevouwen en rond de hals geknoopt met de punt in de rugzijde. De twee overige punten bedekten de boezem aan de voorzijde. Deze fichu van het Modemuseum werd met de hand geborduurd in de point-de-Beauvaistechniek. Dit is een gehaakte kettingsteek met fijne, dichte mazen. Deze eeuwenoude techniek met haak en draad vond zijn oorsprong in China en werd geïntroduceerd in Frankrijk rond 1760. Dankzij markiezin De Pompadour kende deze techniek een enorm succes in de achttiende eeuw.

De fichu was onderdeel van de vrouwenkleding in het begin van de negentiende eeuw. Het was meestal een vierkante of rechthoekige lap mousseline. De fichu werd in een driehoek gevouwen en rond de hals geknoopt met de punt in de rugzijde. De twee overige punten bedekten de boezem aan de voorzijde. Deze fichu van het Modemuseum werd met de hand geborduurd in de point-de-Beauvaistechniek. Dit is een gehaakte kettingsteek met fijne, dichte mazen. Deze eeuwenoude techniek met haak en draad vond zijn oorsprong in China en werd geïntroduceerd in Frankrijk rond 1760. Dankzij markiezin De Pompadour kende deze techniek een enorm succes in de achttiende eeuw. Ecrukleurige, rechthoekige fichu in mousseline. De twee diagonaal over elkaar liggende hoeken zijn geborduurd met een bloementekening. De ene is aan de onderkant geborduurd, de andere aan de bovenkant. De andere twee hoeken hebben geen borduurwerk. Op al de randen borduurwerk van bloemen op slingerende takken. De randen zijn afgewerkt met een fijne zoom die met de hand vervaardigd is.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie