Kantstrook van muts, Groningen

Nederlands Openluchtmuseum
ST 0446
Nederlands Openluchtmuseum

Een blauwdruk van een strook Rijsselse kant, afkomstig van een muts die gedragen is in de provincie Groningen. Deze Rijsselse pottenkant stamt uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Dergelijke Rijsselse pottenkanten werden veel toegepast in de oorijzerdrachten van de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Dit voorbeeld heeft siervullingen van zogenaamde 'rozengrond'. De point d’esprit die zo karakteristiek is voor de Rijsselse streekdrachtkanten komt gewoonlijk niet voor in de Rijsselse pottenkanten. Oorspronkelijk is de pottenkant Antwerps. Later onderscheidt men onder meer Rijsselse en Parijse pottenkanten, afhankelijk van de gebruikte techniek. De blauwdruk is vervaardigd door NOM-medewerkers tijdens veldwerk.

Aanvullingen