Jurk in zwart, fijn gebreide wol met rechthoekig uitgesneden hals

 

De Tunesische ontwerper Azzedine Alaïa brak in 1982 door met aansluitende comfortabele kleding. Hij verwierf faam met zijn gebreide jurken van gekookte wol en het gebruik van stretch. De nadruk op...

Maker
Azzedine Alaïa (ontwerper)
Objectnummer
MMH.2011.0087
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1985/1990

De Tunesische ontwerper Azzedine Alaïa brak in 1982 door met aansluitende comfortabele kleding. Hij verwierf faam met zijn gebreide jurken van gekookte wol en het gebruik van stretch. De nadruk op lichaamscontouren was een belangrijk element van de mode tijdens de jaren 1980. Een goed voorbeeld hiervan is deze zwarte gebreide jurk met geribbelde boothals. Over de buste lopen vier schuine naden tot aan een geribbelde tailleband. Achteraan zorgen drie naden voor meer vorm. De lange mouwen versmallen vanaf de elleboog in geribbeld tricot. Begin jaren 1990 raakte Alaïa wat meer op de achtergrond doordat hij het hectische tempo van vier collecties per jaar weigerde te volgen. In 2000 verkocht hij zijn bedrijf aan Prada.

De Tunesische ontwerper Azzedine Alaïa brak in 1982 door met aansluitende comfortabele kleding. Hij verwierf faam met zijn gebreide jurken van gekookte wol en het gebruik van stretch. De nadruk op lichaamscontouren was een belangrijk element van de mode tijdens de jaren 1980. Een goed voorbeeld hiervan is deze zwarte gebreide jurk met geribbelde boothals. Over de buste lopen vier schuine naden tot aan een geribbelde tailleband. Achteraan zorgen drie naden voor meer vorm. De lange mouwen versmallen vanaf de elleboog in geribbeld tricot. Begin jaren 1990 raakte Alaïa wat meer op de achtergrond doordat hij het hectische tempo van vier collecties per jaar weigerde te volgen. In 2000 verkocht hij zijn bedrijf aan Prada. Zwarte fijn gebreide jurk met boothals. De boothals wordt gevormd door een gedubbelde fijn geribbelde boord. Over de buste lopen vier schuine naden tot aan de verhoogde tailleband. De rok is effen en versmalt naar de zoom. In de rug twee schuine naden vanuit de boothals naar de lendeband en een middenrugnaad. Al de naden zijn met een stikstel afgestikt. In de mouwen gaat het breiwerk over aan de elleboog van fijn gebreid naar geribbeld. Vanaf de elleboog is de mouw aansluitend.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie