Jurk 'Hyères'

 

“Fragmenten van kleren”, zo typeert het beroemde Nederlandse ontwerpersduo Viktor & Rolf deze jurk, die ze in 1993 speciaal voor het modefestival in het Franse Hyères creëerden. De enorme rok, de...

Maker
Viktor & Rolf
Objectnummer
28662/001-008
Instelling
Centraal Museum
Periode
1993
Herkomst
aankoop met steun van de Mondriaan Stichting, 2000-04-17

“Fragmenten van kleren”, zo typeert het beroemde Nederlandse ontwerpersduo Viktor & Rolf deze jurk, die ze in 1993 speciaal voor het modefestival in het Franse Hyères creëerden. De enorme rok, de losse stukjes textiel en het weefsel dat uit elkaar lijkt te vallen wekken de illusie dat de jurk na duizenden jaren is opgegraven. Het indrukwekkende ontwerp van gescheurde blauwgrijze wol bedekt met zilverkleurige pailletten zorgde er mede voor dat Viktor Horsting (1969) en Rolf Snoeren (1969) met de drie belangrijkste prijzen van het festival huiswaarts keerden. Vanaf dat moment noemen ze zich Viktor & Rolf en breken als zodanig internationaal door in de modewereld. De hooggestemde verwachtingen blijken ze in de 25 jaar die dan volgen ruimschoots waar te kunnen maken.

Sinds hun afstuderen aan de modeacademie in 1992 werken Viktor & Rolf samen aan al hun collecties. De doorbraak van het duo vond plaats in 1993 in het Franse Hyères, waar ze tijdens de Salon Européen des Jeunes Styles maar liefst drie prijzen in de wacht sleepten met deze blauw-grijze paillettenjurk. Over de jurk met lange, wijde rok die tot de grond komt, valt een lichtgrijze stof, die met pailletten geborduurd is. In de stof zitten rafels en scheuren en op de grond eromheen liggen losse stukjes textiel en pailletten verspreid. Hierdoor lijkt het weefsel uit elkaar te vallen. Voor de ogen is een zwarte blinddoek geknoopt. Om de hals en voor de borst is een effen zwarte stof toegevoegd, die het ontwerp een extra accent en volume geeft. Met deze elementen willen Viktor & Rolf de illusie wekken dat de jurk na duizenden jaar is opgegraven. Het ontwerp heeft dan nog zijn glans niet verloren, zoals ook sommige archeologische objecten hun schoonheid hebben behouden.

De paillettenjurk vertoont meerdere kenmerken die ook de latere creaties van Viktor & Rolf karakteriseren. Het uitvergroten, herhalen of accentueren van bepaalde vormen zijn hiervan de belangrijkste en bepalend voor hun signatuur. Het maximaliseren (onderdelen) van een ontwerp visualiseert hun roep naar creatieve vrijheid en kan als metafoor gezien worden voor de behoefte van Viktor & Rolf om gezien te worden. Nederlandse modeontwerpers hebben vanaf de jaren vijftig een marginale rol gespeeld in de internationale modewereld. Sinds twintig jaar neemt Nederland, mede vanwege Viktor & Rolf, echter een steeds meer vooraanstaande positie in. Tegenwoordig draaien Viktor & Rolf met hun collecties volwaardig mee tijdens internationale Fashion Weeks en hebben ze internationaal faam verworven met hun conceptuele en innovatieve ontwerpen. Hierbij zoeken ze vaak de grens op tussen mode, kunst en performance. Hun shows zijn meestal spectaculair. Zelden zijn het de traditionele parades van modellen die in een rij achter elkaar de collectie tonen. Liever kiezen Viktor & Rolf ervoor om bijvoorbeeld een model (Maggie Rize) laagje voor laagje aan te kleden als een Russische Babushka (herfst/winter 1999/2000). Uiteindelijk droeg het model zeventig kilo aan kleding. Of ze kiezen voor een extra element, zoals bij de presentatie van hun collectie Bluescreen (herfst/winter 2002/2003): gebruikmakend van de bluescreen-technologie werden op blauwgekleurde onderdelen van de kleding videobeelden geprojecteerd. 

"Fragments of clothes" is how the famous Dutch design duo Viktor & Rolf define this dress, which was specially made for the Hyères fashion festival in France in 1993. The voluminous skirt, the loose scraps of material and the delicate, distressed fabric give the impression that the dress has been buried for thousands of years. This theatrical design in torn blue-grey wool covered with silver coloured sequins was one of the reasons that Viktor Horsting (1969) and Rolf Snoeren (1969) returned home from the festival with the three most important prizes. This was also the moment of their international break through, under the name of Viktor & Rolf. They have more than lived up to the high expectations in the 25 years that have followed.

De paillettenjurk is driedelig:

001: Bolero van beschadigde paillettenstof heeft lange armsgaten en als schootje een brede geplooide strook zwarte voeringstof. Langs de hals zit een sjaalkraag ervan en de bolero is ermee gevoerd. Kraag en stroken hebben extra stevigheid door een binnenin meegewerkte laag tule.

002: Jurk gemaakt van grijze rekbare stof die geheel bedekt is met pailletten. Hoge taille en een zesbaans rok. Lange mouwen gevoerd met zwarte voeringstof. Geen sluiting. Behalve in het lijf is de stof overal (opzettelijk) zwaar beschadigd. De pailletten zijn er grotendeels af en de stof vertoont gaten.

003: Onderjurk van zwart kunstleer, waarvan de donkergrijze binnenkant naar buiten gekeerd is. Mouwloos met hoge taille en wijd uitlopende zesbaans rok tot de grond. Doordat de stof stevig is, blijft de rok enigszins uitstaan. Achter in het lijf een rits. De zomen zijn niet afgewerkt. Bij het object horen ook nog een tule onderjurk en een doosje met extra pailletten.

004: onderjurk van zwarte rekstof (lijfje) en witte tule (rok). In 2018 gemaakt door het atelier Viktor&Rolf in Amsterdam, om voortaan gebruikt te worden bij het opstellen van dit object.

005: handschoenen, zwart, horen bij originele opstelling. In 2018 toegevoegd door het atelier Viktor&Rold ter gelegenheid van tentoonstelling in Kunsthal. Moeten voortaan gebruikt worden bij het opstellen.

006: blinddoek van zwarte rekstof

007: doosje met losse pailletten. Mogen toegevoegd worden bij opstelling, al geeft atelier Viktor&Rolf de voorkeur aan schoon opstellen zonder extra pailletten op de grond.

008: oude onderjurk van zwarte rekstof (lijfje) en witte tule (rok). Geeft niet meer genoeg volume en wordt niet meer gebruikt bij opstelling.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie