Jak met verticale banen waarin bloemornament

 

Jakje van bedrukt katoen. Afwisselende roodbruine streep met ecrukleurige streep waarop gestileerde bloemmotieven in roze, rood en lichtblauw. De voorpanden zijn recht toe recht aan en lopen over...

Objectnummer
9965 e
Instelling
Huis Van Gijn
Periode
1810/1820

Jakje van bedrukt katoen. Afwisselende roodbruine streep met ecrukleurige streep waarop gestileerde bloemmotieven in roze, rood en lichtblauw. De voorpanden zijn recht toe recht aan en lopen over de schouder door tot op de rug. Bij de hoge voorsluiting is de stof links en rechts over 1 cm geplisseerd. Langs de hals een opstaande rand van 1,5 cm. Sluiting met haak en oog. Plat vallende niervormige kraag van 13 cm aan een opstaand boordje van 1,5 cm. Op de kraag is lang de rand een fijn geplooide strook genaaid van 4,5 cm breed. De strook is in het midden nogmaals vastgenaaid. Langs de rand van de kraag is een koordje ingenaaid. Het rugpand bestaat uit 4 delen: vanaf middenachter bij de hals een ruit welke onderaan naar het midden platte plooien heeft. Hieronder een strook van 30 cm breed, welke boven aan is geplisseerd tot 7 cm breed. Links en rechts een zijpand, recht toe, recht aan. De naden hebben een ingenaaid koordje. Boven de plissé zit een verhoogde tailleband van 2 cm breed. Onder en boven een ingenaaid koordje en midden 5 knoopjes, versierd met zijden draad. Bandje sluit met haak en oog. De strakke mouw bestaat uit één pand en is vanaf boven 70 cm lang. De mouw is gevoerd met ecrukleurig linnen, uiteinde mouw is 14 cm gevoerd met de stof van het jakje. De mouwen hebben een polsbandje van 2,5 cm breed en langs de randen en ingenaaid koordje. Sluiting is met haak en trensje. Op dit polsbandje zit een knoop versierd met zijden draad. Jakje is deels gevoerd met ecrukleurig linnen, met twee voorpanden, die met 3 haken en ogen sluiten. Jasje is langs de onderrand omgezoomd met een zoom van 1 cm. omgezoomd met een zoom van 1 cm.

Kort jak (aan de rug ingehaald met plooitjes; sierknoopjes achter op de ceintuur met zijdedraad overtrokken); de niervormige, liggende kraag heeft een verdikte rand, en is versierd met langs (op) de rand genaaide, geplooide strook van dezelfde stof waarop om-en-om liggende paarse en witte banen met bloemornament in flauw groen, roze, geel en enig blauw zijn gedrukt. Witte voering met haak-en oogsluiting aan de voorkant.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie