Hoofdhanger met versiering van glaskraal

Dit type hanger werd bevestigd aan de zijkant van het hoofd via de hoofddoek. Het type werd niet alleen in Jemen gedragen maar ook in Saoedi-Arabië. Daar werd het gedragen door bedoeïenenvrouwen (Ross 1978: 109). Dit type hanger bestaat ofwel uit een of uit twee op elkaar gestapelde driehoeken. Deze hanger heeft naast een sierfunctie ook een magisch-beschermende waarde. De punten van de driehoeksvorm zouden het kwaad verdrijven. Afwerende krachten worden ook toegekend aan het geluid van de belletjes die aan de hangende kettinkjes zijn vastgemaakt. Daarnaast geldt de kleur rood als krachtig heilbrengend middel vanwege zijn associatie met leven, vruchtbaarheid en gezondheid. De rode kleur zou ook helpen bloedingen te stoppen. Vervaardiging Deze hanger bestaat uit een driehoekige gehamerde zilverplaat waarop aan de bovenzijde een en aan de onderzijde zeven ophangogen zijn gesoldeerd. Aan de onderste ophangogen zijn twee schakelkettinkjes bevestigd met dertien belletjes (waarvan van twee slechts een helft aanwezig is) waartussen oranjerode glaskralen zijn geregen. Tussen de schakelkettingen in zijn nog drie verticale strengen van oranjerode glaskralen geregen. Ook zijn er twee ovalen plaatjes, elk met donkerrode glaskraal in het midden van de kettingen bevestigd. De driehoekige zilverplaat is in het midden en in elk van de drie hoeken versierd met een rode glaskraal. De centrale glaskraal is omgeven door vier driehoeken van granules. De driehoek heeft een randversiering van gestanst geprofileerd zilverdraad in de vorm van zigzaglijnen en rijen van schijfjes, onderbroken door twee rozetten en een ruit.

TM-4991-115
voor 1986
Jemen
Doorzoek de website met tags