Hanger om als hoofdsieraad te dragen

Dit type hanger werd bevestigd aan de zijkant van het hoofd via de hoofddoek. Het type werd niet alleen in Jemen gedragen maar ook in Saoedi-Arabië, waar het door bedoeïenenvrouwen werd gedragen (Ross 1978: 109). Dit type hanger bestaat ofwel uit een of uit twee op elkaar gestapelde driehoeken. Deze hanger heeft naast een sierfunctie ook een magisch-beschermende waarde. De punten van de driehoeksvorm zouden het kwaad verdrijven. Afwerende krachten worden ook toegekend aan het geluid van de belletjes die aan de hangende kettinkjes zijn vastgemaakt. Daarnaast geldt de kleur rood als krachtig heilbrengend middel vanwege zijn associatie met leven, vruchtbaarheid en gezondheid. De rode kleur zou ook helpen bloedingen te stoppen. Vervaardiging Deze hanger bestaat uit een driehoekige gehamerde zilverplaat waarop aan de onder- en bovenzijde ophangogen zijn gesoldeerd. Boven is hierdoor een katoenen gevlochten koord geregen en onder zijn hieraan drie verschillende typen schakelkettingen met dertien in grootte verschillende bellen vastgemaakt. Langs de randen van de driehoek is galerijdraad gesoldeerd dat door een handwals is voorzien van gevlochten draad-motief en parellijsten. Het oppervlak is verder versierd met drie kleine en een grote rode glaskraal. De belletjes bestaan uit twee gedreven helften die aan elkaar zijn gesoldeerd. De soldeernaad is aan het oog onttrokken door geprofileerd zilverdraad.

TM-4991-114
voor 1986