Halssieraad van gedraaid koper en ijzer

Voor een ernstige zieke worden door de Hmong bij genezingsceremonies dergelijke hals-, arm- of beenringen in elkaar gedraaid en ingezet tijdens genezingsceremonies. De Hmong maken gebruik van bovennatuurlijke genezingsceremonies voor zieke dorpsbewoners. In elk dorp beheersen enkele mensen de rituelen die van generatie op generatie worden overgedragen. Belangrijk hierbij is het verdrijven van kwade geesten. De achterliggende gedachte is dat men gelooft dat een geest die beledigd of verstoord is als wraak de ziel van een persoon overmeestert en uit het lichaam haalt. Onderdeel van de genezingsceremonie is het vastmaken van strengen katoen of hennep rond de polsen van de patiënt. Als er geen verbetering optreedt worden in plaats daarvan metalen enkel-, pols- of halsringen gebruikt. Bij zeer ernstige ziekte worden van verschillende metalen draden ineen gedraaide ringen gebruikt.

TM-5122-949
voor 1987