Halssieraad van geëmailleerd zilver, barnsteen, koraal en zilveren kralen

Het halssnoer bestaat uit snoeren van zilverkralen en kralen van amber en bloedkoraal. De zilveren schakels met emailwerk in dit halssnoer zijn typerend voor het handwerk van joodse zilversmeden in de Siroua-streek (plaats: Irhil-n-Oro). De sluiting is atypisch voor dergelijke halssieraden, vermoedelijk is deze later toegevoegd t.b.v. verkoop aan toeristen. De samenstelling van het sieraad is naar waarschijnlijkheid wel authentiek. Het amber, het koraal en de andere stenen en mineralen die in dit sieraad zijn verwerkt, hebben behalve een decoratieve functie ook een symbolische functie. Ze staan symbool voor kracht en geluk. Daarnaast dienden dergelijke sieraden een economisch belang. In families van landbouwers en nomaden die vaak in moeilijke omstandigheden leefden, werd het bezit van sieraden gezien als een manier om te sparen. In goede tijden, wanneer de oogst bijvoorbeeld goed was, werden sieraden gekocht die in slechte tijden kunnen worden verkocht of geruild om in het levensonderhoud te kunnen voorzien en/of schulden af te lossen. Deze manier van omgang met sieraden (sparen, kopen, verkopen en ruilen) was vroeger algemeen gangbaar. Tegenwoordig komt dit nog maar weinig voor omdat de traditionele sieraden in grote mate vervangen worden door goud (info 2004). Daarnaast heeft de nomadische levenswijze plaats gemaakt voor een sedentair bestaan en heeft men ook vaak andere bronnen van inkomsten. Maar ondanks de economische en socio-culturele veranderingen, worden de traditionele sieraden nog steeds bij speciale gelegenheden gedragen en worden zij nog steeds als een kostbaar en waardevol bezit gezien (Grammet 1998). Vervaardiging Dit halssnoer is opgebouwd uit snoeren van langwerpige rode koralen en zilverkralen, op geregelde plaatsen onderbroken door kralen van amber, groene glaspasta en platte zilveren schakels. De trossen gaan over van dikke naar kleinere. Dit alles is met katoenen draden geregen. De koralen zijn Middellandse Zee-koraal, de zilveren handgevormde ronde kralen zijn werk van de zilversmeden uit de regio Guelmine. De platte zilveren schakels zijn aan de voor- en achterzijde versierd met emailwerk en aan de voorzijde eveneens met een rode glascabochon. De sluiting is voorzien van een zilveren haakslotje (atypisch voor deze regio en voor Marokko; aanpassing aan de toeristenmarkt?).

TM-4096-1
laat 19de-vroeg 20de eeuw