Halssieraad met munten en kralen

De combinatie van verschillende typen zilverkralen suggereert dat deze halsketting is samengesteld uit kralen van verschillende herkomst die opnieuw samen zijn geregen. Hierop wijst ook het zichtbare verschil in het zilvergehalte: de bronskleurige geribde kralen met een laag zilvergehalte steken af tegen de opengewerkte ovalen kralen met lusversiering die een hoger zilvergehalte hebben. Aan de jaartallen van de munten kan geen datering van de kralen worden afgeleid. De integratie van munten in sieraden was een gevestigd gebruik in Jemen. Men gebruikte hiervoor zowel Jemenitische munten (zoals hier het geval is) als buitenlandse, zoals de Maria Theresia Thaler, Indiase rupies en Saoedische munten. Ze dienden niet alleen voor de sier maar vertegenwoordigden ook een economische waarde: het gewicht in zilver gekoppeld aan het zilvergehalte. Het toonde de rijkdom van de vrouw en haar (schoon)familie aan de omgeving. Immers, het surplus aan zilveren munten werd zichtbaar om de hals gedragen. Bijkomend voordeel was dat de munten om als hanger te functioneren niet verder bewerkt hoefden te worden, op het solderen van het bevestigingsoog na. Tegenwoordig is het opnemen van munten in gouden kettingen populair: het edelmetaal goud is waardevaster dan zilver en hun incorporatie dringt de maakkosten terug (info 2011). Vervaardiging Dit halssieraad bestaat uit een geregen ketting van zilveren kralen en achttien zilveren munten met centraal een cilindrische amulethouder met belletjes. De belletjes bestaan uit twee gedreven helften die aan elkaar zijn gesoldeerd; op twee ervan zijn aan de onderzijde granules gesoldeerd. Tussen de twee ophangogen van de amulethouder is een driekleurige onyx-kraal geregen. Er zijn drie verschillende typen zilveren kralen: de meerderheid van de grotere kralen (zeventien in totaal) zijn bronskleurig, bi-konisch van vorm, en bestaat uit twee gedreven helften met een geribd oppervlak die op elkaar zijn gesoldeerd. Daarnaast zijn er centraal vier opengewerkte ovalen kralen van aan elkaar gesoldeerde zilverdraden en vier dichte gefaceteerde kralen. Het rijgdraad is van nylon en rood van kleur. Er zijn vier verschillende soorten munten: zes Jemenitische van 25 fals en zes van 50 fals, alle met de combinatie van jaartallen 1974-1394; vijf Saoedische van een halve riyal met het islamitische jaartal 1392 (1972) en met vermelding van Faisal ibn Abd al-Aziz al-Su’ud en tot slot een Saoedische munt van 1 qirsh uit 1386 (1966). Ze zijn zowel met de kop- als de muntkant naar voren geregen.

TM-4991-131
1974-1986