Grote vouwwaaier, montuur van ebbenhouten benen, waaierblad van zwart voile en kant, beschilderd met op wolken zittende dame met duif, kleine pailletten, gesigneerd "Bayard"

 

Een vouwwaaier met een montuur van niet aaneengesloten benen van ebbenhout met zwart voile dat is ingezet in zwart machinaal Chantilly-kant met florale motieven. Op de voile een beschildering van...

Maker
Emile Antoine Bayard (?)
Objectnummer
64754
Instelling
Museum Rotterdam
Periode
1850/1890
Herkomst
1987.12.01

Een vouwwaaier met een montuur van niet aaneengesloten benen van ebbenhout met zwart voile dat is ingezet in zwart machinaal Chantilly-kant met florale motieven. Op de voile een beschildering van een `zwevende´ jongedame. Zestien binnenbenen, gelijmde bevestiging. Pin, beugel, sluitring met koord en kwast. Buitenbenen met een decoratie van ingesneden cirkeltjes. Bovenin de dekspijl een ingesneden gestileerde symmetrische florale vorm en piqué inlegwerk; vier groepjes van vier, twee van twee en drie van één. In het handdeel een symmetrische ´zwaardvorm´ met drie piqué inlegstukjes. In het handdeel van de binnenbenen is een symmetrische decoratie; één piqué, drie cirkels, één piqué, één cirkel, één piqué, één cirkel plus zwaardvorm. Het waaierblad van zwart voile heeft een asymmetrische beschildering, links uit het midden een ´zwevende´ op bloemen zittende jongedame in witte losvallende kleding met bloemslingers in haar handen en een witte duif die aan komt vliegen en op haar schouder neer wil strijken. Het gezicht van de jonge dame is á trois-quatre geschilderd en zij is blootsarms en blootsvoets. Zij is omgeven door wapperende doorschijnende sluiers. Rechts onderin het waaierblad een beschildering van een landschapje met een hekwerkje, een watertje en een boom met bloesemstruiken aan de voet. Op de achtergrond van de oever een gebouw met een torentje. Rechts uit het midden en links onderin het waaierblad applicaties van zwart machinaal Chantilly-kant met florale motieven die met dunne rijgsteken op de voile zijn vastgezet. Over het gehele waaierblad wordt rijkelijk gebruik gemaakt van pailletten en minuscule kleine doorzichtige kraaltjes in strooiselmotief. De beschildering van de jongedame is ook verluchtigd met kleine pailletten, maar kleiner dan die op het kant gebruikt zijn. Langs de hals van de japon van de dame is een heel rijtje aangebracht, de overigen zijn verdeeld over de sluier die haar omgeeft. Waaier met koperkleurige pin, zwarte sluitring en zwarte beugel waaraan een 14 cm lang koord is bevestigd met twee sierknopen en de restanten van een kwast. Waaierblad langs de onderrand afgewerkt met een dun machinaal kantrandje met picotjes.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie