Grote merklap of letterlap gewerkt in verschillende steken in gekleurd zijde op fijn crèmekleurig linnen, gemerkt "1728 / AG"

 

Een grote lange lap van dicht geweven crèmekleurig linnen met links en rechts een zelfkant en onder en boven een smalle zoomrand van 0,5 cm breed. Er is op de lap geborduurd in veel verschillende...

Objectnummer
20139
Instelling
Museum Rotterdam
Periode
1728/1728
Opschriften
Geborduurd alfabet, letterreeksen, cijfferreeksen en "AG 1728".

Een grote lange lap van dicht geweven crèmekleurig linnen met links en rechts een zelfkant en onder en boven een smalle zoomrand van 0,5 cm breed. Er is op de lap geborduurd in veel verschillende borduursteken, maar hoofdzakelijk in kruissteken, stersteken en platsteken. Er is geborduurd met zijde in de kleuren licht beige, beige, ivoor, lichtbruin, licht grijsgroen, olijfgroen, grijsblauw, donkerblauw, middenblauw, oud roze, roze, geel en groengeel. De lap is volgeborduurd met letterreeksen en alfabetten, merklapmotieven en sierranden, maar maakt ondanks de hoeveelheid motieven toch een evenwichtige indruk. Bovenaan van links naar recht enkele alfabetreeksen waarbij de ruimte erachter is opgevuld met kleine motieven. Dit omvat ongeveer 1/4 van de doek. Aan de rechterzijde zijn in het midden twee 'kolommen' geborduurd met sierranden van kleine repeterende motieven. Aan de linkerzijde een hart met daarin "AG / 1728" en verdeeld links en rechts in een zeer grote uitvoering "AG". Verder op de doek vele kleine en grotere merklapmotieven waaronder een moeder bij wiegemand, drie-anjer in een vaas op voet, hart met lelie krans, harten in gevarieerde vormen, stervormen in vele variaties in groot en klein, levensbomen en bloeiende bomen in verschillende variaties, een standerdmolen, een schip met veel mensfiguurtjes (16), een kerk met torenspits, een paard en wagen, touwtje springende figuurtjes, een monstrans, hondjes, pauwen, vogels en een spinnende aap.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie