Goudkleurige schotel of bord, gebruikt als borstsieraad

Bord van een goudlegering, gebruikt als borstsieraad, in bijzondere octagonale vorm. In het midden een ster figuur met daarom heen vier vogels. Volgens de bevolking zijn dit duiven. Gouden borden als borstsieraden komen op verschillende Molukse eilanden voor; onderhavig voorwerp is vermoedelijk afkomstig van de Babar-eilanden. Ze worden door mannen en vrouwen gedragen en dienen als statussymbool; hoe meer borden, des te meer prestige en status. Het zijn erfgoederen met een vereerde status, die generaties lang in het familiehuis bewaard worden. De borden zijn van roodgoud dat verkregen wordt door toevoeging van roodkoper aan de goudlegering. Dit goud is zeer geliefd in grote delen van Indonesië. Goud wordt beschouwd als een gevaarlijk metaal, als een 'heet" metaal. Het is voorbehouden aan de adel, die het bezit.

TM-5787-5
1900 (ca)