Gordel

 

Eén van de belangrijkste goden bij de Yoruba, naast Shango, is Eshu. Eshu (Elegba) is een god van tegenstrijdigheden, troublemaker, bemiddelaar tussen goed en kwaad, leven en dood. Hij eist offers...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
AM-398-1
Instelling
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Herkomst
Oyo

Eén van de belangrijkste goden bij de Yoruba, naast Shango, is Eshu. Eshu (Elegba) is een god van tegenstrijdigheden, troublemaker, bemiddelaar tussen goed en kwaad, leven en dood. Hij eist offers voor zijn hulp. De betreffende figuur wordt afgebeeld met een lange fallische haartooi (grote mannelijke potentie) en dikwijls met een fluit, symbolisch voor de goddelijke heraut. De schelpen gelden als symbool voor rijkdom en hoogwaardigheid en de vruchtjes die hier en daar tussen de schelpen bevestigd zijn suggereren de welvaart en de vruchtbaarheid die men krijgt toebedeeld van Eshu, mits zijn macht erkend wordt. De combinatie van mannelijke en vrouwelijke beeldjes en talloze kauri-schelpen is typerend voor dit type gordels. Ze fungeren als dansattribuut bij het jaarlijkse herdenkingsfeest voor Eshu, waarbij priesters en priesteressen met de gordels over de linkerschouder dansen. In de rest van het jaar worden zij boven het Eshu-altaar opgehangen. Een dergelijke samenballing van dansstaven wordt als een bijzonder krachtig symbool voor Eshu gezien. De gordels gaan van de ene generatie over op de andere. H. Witte: Dit soort dansgordel (cf. J. Pemberton III, 1975: 22-23) bestaan eigenlijk uit een samenvoeging van verschillende paren dansstaven voor Eshu, waarmee vrouwelijke aanhangers ter ere van de godheid dansen. Ook de gordels worden gedurende het jaarlijkse feest voor Eshu tijdens het dansen aan een band over de linkerschouder gedragen.

Beschrijving
Een gordel bestaande uit zeven houten antropomorfe figuren en lange strengen kaurischelpen. Tussen de kaurischelpen bevindt zich één grote schelp en twee ijzeren belletjes. De beeldjes zijn met indigo donker gekleurd en stellen voor: een viertal knielende figuren waaronder een mannelijk en twee vrouwelijk. Een van de knielende figuren heeft een versierde romp en een punt op het hoofd met twee kralensnoertjes. De knielende vrouwelijke figuur heeft een hoog kapsel, de ander houdt de handen aan de borsten. Een vijfde figuur wordt gevormd door een mannelijke ruiter. De zesde figuur bestaat uit een staande mannelijke figuur en de zevende uit een stafje met een antropomorfe figuur.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie