Gevlochten hoofdtooi versierd met pitten

Er bestaat een grote verscheidenheid aan hoofdversieringen bij de Asmat. Soms worden zaden gebruikt, coucousbont of kasuarisveren. Dit hoofdarnament is gevlochten en versierd met coix-zaden en rood en wit pigment. Het witte pigment is kalk dat uit schelpen gewonnen wordt. De schelpen worden boven een vuur gebrand en met een vijzel fijngemalen. Het witte poeder dat ontstaat is calciumoxyde dat dan gemengd wordt met water. Het rode pigment wordt gemaakt van okerhoudende klei uit de rivierbanken van het binnenland. Voor Asmat die meer op de kust leven, is de rode kleurstof een gegeerd product omdat ermee verhandeld wordt.

TM-2482-26
voor 1956