Ellisse, Concetto spaziale

 

Armband van gerodineerd zilver bestaande uit een scharnierende band met daaraan vast gesoldeerd een gelakte ellipsvorm waarin een sleuf is uitgehouwen. De titel verwijst zowel naar het uiterlijk,...

Maker
Lucio Fontana
Objectnummer
S2005.006
Instelling
Design Museum Den Bosch
Periode
1967

Armband van gerodineerd zilver bestaande uit een scharnierende band met daaraan vast gesoldeerd een gelakte ellipsvorm waarin een sleuf is uitgehouwen. De titel verwijst zowel naar het uiterlijk, de ellips, als naar het ruimtelijke concept dat eraan ten grondslag ligt. De armband is rechtstreek verwant aan de metalen, gelakte sculpturen die Lucio Fontana (Argentinië, 1899 - Varese, 1968) in dezelfde periode maakte. Fontana was een belangrijk beeldend kunstenaar die sinds 1949 monochrome doeken en metalen platen met gaten doorboorde om het platte vlak van de compositie te doorbreken en het kunstwerk met de ruimte te verbinden. Eenzelfde procedé paste hij op sieraden toe. Met name tussen 1957-1967 voerde hij zijn Concetto Spaziale uit in schilderijen, sculpturen en keramiek alsook in zilveren en gouden armbanden en colliers. Zijn messcherpe of onregelmatige gaten roepen vaak agressieve associaties op en doen denken aan messteken en schotwonden. De armband is in beperkte oplage gemaakt door GEM Montebello (Milaan), producent van kunstenaarssieraden.

armband, bestaande uit scharnierende band zilver met daaraan vast gesoldeerde ellipsvorm, in originele verpakking Armband van gerodineerd zilver bestaande uit een scharnierende band met daaraan vast gesoldeerd een gelakte ellipsvorm waarin een sleuf is uitgehouwen. De titel verwijst zowel naar het uiterlijk, de ellips, als naar het ruimtelijke concept dat eraan ten grondslag ligt. De armband is rechtstreek verwant aan de metalen, gelakte sculpturen die Lucio Fontana (Argentinië, 1899 - Varese, 1968) in dezelfde periode maakte. Fontana was een belangrijk beeldend kunstenaar die sinds 1949 monochrome doeken en metalen platen met gaten doorboorde om het platte vlak van de compositie te doorbreken en het kunstwerk met de ruimte te verbinden. Eenzelfde procedé paste hij op sieraden toe. Met name tussen 1957-1967 voerde hij zijn Concetto Spaziale uit in schilderijen, sculpturen en keramiek alsook in zilveren en gouden armbanden en colliers. Zijn messcherpe of onregelmatige gaten roepen vaak agressieve associaties op en doen denken aan messteken en schotwonden. De armband is in beperkte oplage gemaakt door GEM Montebello (Milaan), producent van kunstenaarssieraden.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie