Doopdeken of doopkleed

1

Cremekleurige doorgestikte doopkleed en doopdeken. Gemaakt van twee aan elkaar genaaide stroken zijden satijn, elk circa 43.5 cm breed. De tussenvoering bestaat uit een geweven, geruwde wollen...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
ZOV-05586
Instelling
Zaans Museum
Periode
1675/1699

Cremekleurige doorgestikte doopkleed en doopdeken. Gemaakt van twee aan elkaar genaaide stroken zijden satijn, elk circa 43.5 cm breed. De tussenvoering bestaat uit een geweven, geruwde wollen stof, de later aangebrachte achterzijde is van katoen in satijnbinding. De deken is versierd met doorstikwerk, dat door de twee bovenste lagen is uitgevoerd. Het middendeel bestaat uit een ruitvormig patroon dat gevormd wordt door groepjes van vier ronde, krullende vormen. De versiering van de circa 9 cm. brede rand is afwijkend – het is door kettingsteken van het middendeel afgescheiden: Van de rand heeft 8 cm. een rankenpatroon van bloemen en blaadjes. De laatste 1 cm. is parallel aan de zijkant afgezet met een kettingsteek. De stof van boven-en onderkant is tegen elkaar ingeslagen, zoals gebruikelijk in Nederland.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

27 okt 2022

Dit kan ook een pronkdeken zijn, i.p.v. een doopdeken. De elite in de Zaanstreek was voornamelijk doopsgezind. Baby's werden bij hen niet gedoopt.

Reactie