Detail 'hullekap' met Parijse kant, Marken

ST 60B-89a
Nederlands Openluchtmuseum
1943

Blauwdruk van een Parijse kant aan een 'hullekap', gedragen op het eiland Marken. Deze Parijse kant, of Point de Paris, heeft een patroon dat geïnspireerd is op de Antwerpse pottenkanten. De datering is onzeker. Mogelijk komt de kant uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Kanten in deze techniek zijn tot in de twintigste eeuw geklost in het land van Beveren-Waas voor de zogenaamde 'pluimkanten' van de Zuid-Bevelandse mutsen. Deze pluimkanten waren echter veel breder. De blauwdruk is vervaardigd door NOM-medewerkers tijdens veldwerk in 1943.

Aanvullingen