Danspaneel

 

De panelen (yata) worden kruiselings aan een draagband over de schouders gedragen, zodat het paneel op de tegenoverliggende heup rust. Danspanelen bezet met kralen zijn in het westen beter bekend...

Objectnummer
AM-418-2
Instelling
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Herkomst
Nigeria

De panelen (yata) worden kruiselings aan een draagband over de schouders gedragen, zodat het paneel op de tegenoverliggende heup rust. Danspanelen bezet met kralen zijn in het westen beter bekend dan exemplaren die, zoals deze, versierd zijn met koperen strips met repoussé-versiering en spiegeltjes op een ondergrond van stof. R.F. Thompson was één van de eersten die op het bestaan van deze danspanelen (yata) opmerkzaam heeft gemaakt en hij publiceerde een foto van een jongetje uit Efon Alaiye dat met kralen versierde exemplaren draagt, die gemaakt zijn door de kralenkunstenaars van de Adeshina-familie uit die plaats. Pemberton fotografeerde Oshun-priesteressen uit Ila Orangun met zulke yata als zij potten met geneeskrachtig water op hun hoofd dragen tijdens een plechtigheid voor Oshun (in: Drewal c.s., 1989: fig. 183). Dezelfde auteur publiceerde bovendien nog een zevental exemplaren met kralen die hij op grond van gebruikte kleuren toeschrijft aan de cultus van Oshun, van Ifa, van de 'Orisha funfun' (de witte goden, waarvan Obatala, Odudua, Oshun en Osanyin de voornaamste zijn) en van Shango (Fagg and Pemberton, 1980: pls. 6, 12, 15, 16, 22, 25 en 27). Yata zijn bovendien in miniatuur afgebeeld bij de met kralen versierde Ile Ore en bij potten die wellicht met Shopona te maken hebben (Witte, 1994: pls. 9, 13, 19 en 21). Yata zonder kralen zijn in het westen minder bekend, waarschijnlijk omdat zij verzamelaars niet aantrekken. Dit exemplaar is waarschijnlijk (samen met collectienummer 390-1) gedragen door Shango-priesters; aanwijzingen hiervoor zijn de rode kleur en de driehoekige flappen onderaan, die uitlopen in franje.

Beschrijving
Bandelier van stof, waaraan zich een vierkant paneel bevindt van stof op een houten frame. Het geheel is versierd met kaurischelpen. De kaurischelpen worden in een viertal vlakken verdeeld door twee diagonale koperen strips met repoussé-decoratie. Waar de twee koperen strips kruisen bevindt zich een koperen kegeltje omgeven door wat van oorsprong waarschijnlijk vier balletjes van textiel waren en waar er nu nog één van over is. In de hoeken hebben hoogstwaarschijnlijk spiegeltjes gezeten.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie