Damesring

1

Versierd met blauwgroen geëmailleerd hoogovaal medaillon binnen een parelrand waarop twee elkander toegewende kinderkopjes in silhouet, van zwart email. De twee kinderkopjes stellen de zonen van...

Maker
Anoniem
Objectnummer
10537
Instelling
Centraal Museum
Periode
1790
Herkomst
aankoop, 1950-03-09

Versierd met blauwgroen geëmailleerd hoogovaal medaillon binnen een parelrand waarop twee elkander toegewende kinderkopjes in silhouet, van zwart email. De twee kinderkopjes stellen de zonen van Lodewijk Napoleon voor, waarvan één de latere Napoleon III zou worden. Schildering op ivoor onder glas.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Ha
11 mrt 2021

Het gaat om twee meisjes. Middenvoor op de halsuitsnijdingen zijn namelijk ornamentjes aangebracht, resp. een strikje (?) en een bloementoefje (?), zoals dat vooral gangbaar was in de jaren 1778-1786. Voor een dergelijk strikje : vergelijk met de broche op het CM inv. nr. 14987/ 001.
Het linker meisje is het oudste van de twee.
Het verhaal over de zoontjes van koning Lodewijk Napoleon komt uit de oude inventarisatie gegevens op het Centraal Museum. In de bestandscatalogus van 1996 is het weggelaten. Tijd vrij maken voor onderzoek naar een eventueel merkje was in 1996 niet aan de orde. De directie was slechts geinteresseerd in haast maken.

Reactie