Crinoline met losse hoepels

 

Crinoline van een lichtbruine stof, een mengsel van wol en katoen (of zijde?). Gladde tailleband met sluiting middenvoor. Gesloten middels een messing haak en oog en een ingeslagen oog. De rok is...

Maker
Anoniem
Objectnummer
KA 1130.1/2
Instelling
Amsterdam Museum
Periode
1860 - 1865
Credits
Het onderzoek naar en fotografie van de collectie kinderkleding / miniatuurkleding / onderkleding is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Marten Orgen Fonds, het Margarethe Petronella Fonds en het Netty van Doorn Fonds.
Herkomst
schenking schenking

Crinoline van een lichtbruine stof, een mengsel van wol en katoen (of zijde?). Gladde tailleband met sluiting middenvoor. Gesloten middels een messing haak en oog en een ingeslagen oog. De rok is gerimpeld aan de tailleband gezet. Middenvoor een split voor de instap. Rok met uitstaande sleep, bestaande uit twee voorpanden, vier zijpanden en twee achterpanden. Alle panden zijn gerend. Aan de binnenzijde zijn negen horizontale tunnels aangebracht voor de hoepels. De bovenste twee hoepels reiken tot de voorpanden, de andere hoepels zijn rond. De originele stalen hoepels zijn vervangen door moderne kunststof hoepels. Aan de binnenzijde, ter hoogte van de derde hoepel van boven gerekend, zitten aan weerszijden van de voorpanden twee katoenen banden om de rok aan de achterzijde van het lichaam op te spannen. De gaten in de rok zijn op verschillende plaatsen aan de binnenzijde gerestaureerd met tule. De hoepelrok is geheel machinaal genaaid. Aan de binnenzijde van het beleg van de split staat een stempel in blauw: 13 F Negen stalen hoepels omsponnen met lichtbruin katoen. De uiteinden zijn afgewerkt met katoenen band. Behorende bij crinoline KA 1130.1, die nu voorzien is van moderne kunststof hoepels.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie