Crinoline

 

Crinoline van crèmekleurig katoen. Elastisch tailleband aan de voorzijde gesloten met messingkleurig metalen haak en oog. Aan de tailleband zijn tien verticale banden gezet van decoratief geweven...

Maker
Milliet, A.C.
Objectnummer
KA 1139
Instelling
Amsterdam Museum
Periode
1856/1857
Credits
Het onderzoek naar en fotografie van de collectie kinderkleding / miniatuurkleding / onderkleding is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Marten Orgen Fonds, het Margarethe Petronella Fonds en het Netty van Doorn Fonds.
Herkomst
schenking

Crinoline van crèmekleurig katoen. Elastisch tailleband aan de voorzijde gesloten met messingkleurig metalen haak en oog. Aan de tailleband zijn tien verticale banden gezet van decoratief geweven katoen. Hieraan hangen elf stalen hoepels, die zijn omsponnen met katoen. De afstand van de onderste twee hoepels is kleiner dan de overige hoepels. Zowel aan de voor- en achterzijde zijn de stalen hoepels verbonden door middel van twee katoenen bandjes. Hierdoor zijn de hoepels in omvang te verstellen. Aan de één na bovenste hoepel zijn twee katoenen striklinten genaaid, bedoeld om aan de achterzijde van het lichaam te strikken. Hierdoor staat de hoepelrok aan de achterzijde meer uit dan aan de voorzijde (tournure effect). Rechts van de instap staat op een verticale band aan de buitenkant een stempel in zwart (moeilijk leesbaar): 'A.C. Milliet Brevetée S.G.D.G.' Zie het Franse patent van A.C. Milliet uit 1856 (24 april?). In Engeland verkregen in 1857. Zie publicatie 'Crinoline, Fashion's most magnificent disaster' van Brian May (april 2016). Het crèmekleurig katoen is lichtelijk verkleurd naar bruin en wordt naar onderen toe donkerder. Het elastiek van de tailleband is sterk uitgerekt. De crinoline is geheel met de hand genaaid.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie