Borststuk

 

Pronkharnas samengesteld uit een borst- en rugstuk, dijstukken met links twaalf en rechts twaalf geledingen, schouder- en armstukken, helm en halskraag. De schouderstukken bestaan elk uit zes...

Maker
Anoniem
Objectnummer
KA 13718.3
Instelling
Amsterdam Museum
Periode
1575 - 1599
Opschriften
x/ x/ x
Herkomst
Onbekende herkomst onbekend

Pronkharnas samengesteld uit een borst- en rugstuk, dijstukken met links twaalf en rechts twaalf geledingen, schouder- en armstukken, helm en halskraag. De schouderstukken bestaan elk uit zes geledingen. Het harnas is rijk beëtst, waarbij nauwelijks ruimte onbenut is gelaten. Alle onderdelen zijn langs de randen lijn- of kabelvormig geciseleerd. De velden zijn gedecoreerd met verticale, de vorm van het harnas volgende, banden met diverse trofee- en fantasiemotieven en zijn aan weerszijden afgezet met kabelciselering. Op het borststuk ter hoogte van het sleutelbeen en pop het schouderstuk, alsmede op de dijstukken, zijn twee medaillons aangebracht van een elkaar aankijkende man- en vrouwportret. Daarnaast zijn op de voor en achterzijde van het schouderstuk twee cartouches zichtbaar. Dit is, op de voorzijde, één met een ridder met schild en één met een vrouw. Op de achterzijde is dit één met een ridder met zwaard en schild en één met een man in gevecht met een leeuw. Alle delen zijn met riempjes aan elkaar verbonden. Deze riempjes bevatten rozetvormige klinknagels.

Gedecoreerd met biezen en “mops and brooms”. Helm met vier ruiters. In kraagstuk voor en achter medaillon met krijgsman; randlijst met s figuren. Rugstuk met zwikvulling rankenputto; onder de nek (?) vijf medaillons. Kraag van Nederlandse makelij. Rechter schouderstuk; de smalle geleding van Nederlandse makelij.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie