Borstsieraad, versierd met abruspit, varkensslagtand en vogelbot

Borstversiering, onderdeel van de feestdracht. Maar volgens Heermann en Menter kan het niet uitgesloten worden dat dit voorwerp, door hen 'borstschild' genoemd, beschermde tegen pijlwonden (p. 138) Dit type sieraad kwam in Noord Nieuw-Guinea aan beide zijden van de Nederlands-Duitse koloniale grens voor. Onderhavig exemplaar is volgens opgaaf afkomstig van de Humboldt-Baai, de in de Duitse literatuur getoonde exemplaren van de regio Aitape in het huidige Papoea Nieuw-Guinea. Het sieraad bestaat uit twee delen, een hartvormig bovendeel en een sikkelvormig benedendeel. Versierd met geslepen varkenstanden, abruspitten, nassa-schelpjes en een stuk vogelbot aan een van de afhangende vezelkoordjes.

TM-A-101
voor 1887