Borsik voor kind in de baker

Maker
onbekend
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
1850 - 1950
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
aankoop 1954-10-18

Borsik voor een baby gemaakt van bedrukte katoen met een zwart fond met blauw zeshoekig raatpatroon en blaadjes. De polsjes zijn afgewerkt met zalmkleurig zijden picotlint en het halsje met karmijnrood zijden lint. Het jakje is gevoerd met groen-wit gestreept linnen. De stof is waarschijnlijk van Zaanse rigine. Bedrukte katoen of Europese sits? zwart fond met blauw zeshoekig raatpatroon en blaadjes telkens drie bij elkaar, polsjes afgewerkt met zalmkleurig zijden picotlint, halsje met karmijnrood zijden lint, sluiting zijden lintjes, geen zijnaden, voering groen/ wit gestreept linnen, borsikkie afkomstig van Marken, maar waarschijnlijk oorspronkelijk van Zaanse origine. Het babyborsikkie, gedragen door het kindje in de baker, is; 's Zomers vervaardigd uit kleurige, gebloemde katoenen stof en 's Winters van een wollen of zijden stof. Vroeger droeg het pasgeboren kind de eerste weken een z.g, "opkledertje". Dit was een borsikkie van rood baai met zijden koor. Het borsikkie die op de dag van de doop gedragen werd, waren bijna altijd de fraaiste exemplaren van antieke Europese of Indische sits. Ook werd het opkledersborsikkie op deze dag wel gedragen. Alleen bij zware rouw wordt bij het kindje in de baker iets aan rouw gedaan. De borsik is dan in korenblauw. Wanneer het kindje 1 jaar oud is, wordt het babyborsikkie uitgedaan en krijgen de kinderen een borsik aan, die voor beide seksen anders is van snit.

Aanvullingen