Bedrukte katoenen Surinaams-Creoolse hoofddoek

Witte katoenen hoofdoek machinaal bedrukt in rood en bruin met strepen langs de vier zijden en in het middenstuk bloemen en bladranken. Dit patroon heet: "Ifoe watra ai bin flakka fesie, dan so menie fesie sa flakka"; hetgeen betekent: als een gezicht gevlekt kon worden door tranen dan zou menig gezicht gevlekt zijn. De doek is gevouwen volgens de strik hede bindwijze (ofwel: strek'ede, strikki-ede: hoofddoek voor dagelijks gebruik (van Putten, 1988: 67 en 108). Het doorgeven van boodschappen aan insiders door de hoofddoek op een bepaalde manier te binden is afkomstig van de Ashanti uit Ghana. Zij vormden in de periode 1730-1780 het grootste percentage van de slaven in Suriname. Niet alleen de bindwijze maar ook het patroon, de kleur en eventueel de naam van de doek zijn verwijzingen naar de stemming van de draagster en haar boodschap op dat moment. In de kleuren rood en bruin machinaal bedrukt wit katoen. De doek is volgens de "strik hede" vouwwijze opgemaakt en met behulp van spelden vastgezet. De angisa is plankhard gesteven met gomma (afkomstig uit de cassavewortel) en kaarsvet, zodat hij als een hoed op- en afgezet kan worden (van Putten, pp.68).

TM-2900-1
voor 1960