Band

 

De Hausa vormen één van de grootste volken van Afrika. Zij zijn de traditionele handelaren en ambachtslieden van Noordwest-Afrika. Hierdoor leven zij vaak tussen de andere volken in. De Hausa...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
AM-492-74
Instelling
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Credits
Vereniging Rembrandt
Herkomst
Nigeria

De Hausa vormen één van de grootste volken van Afrika. Zij zijn de traditionele handelaren en ambachtslieden van Noordwest-Afrika. Hierdoor leven zij vaak tussen de andere volken in. De Hausa stonden al vroeg onder Islamitische invloed, hetgeen onder meer tot uiting komt in de vorm en versiering van hun decoratieve metaalkunst. Naast het ijzergeld in de vorm van hakbladen, speerpunten, messen en kruizen kende men voornamelijk in Nigeria en in de buurlanden van Nigeria de zogenaamde Manilla. De manilla kwam als ruilmiddel waarschijnlijk in de 16de eeuw via Portugal voor het eerst in Afrika terecht en werd niet alleen in de (slaven)handel met de Europeanen gebruikt, maar ook in het binnenlandse verkeer. Kenmerkend voor de manilla is zijn ringvorm die overeenkomt met die van een arm- of beenband. Vanwege deze vorm is niet altijd met zekerheid vast te stellen of het om een manilla gaat of om een sieraad of om beide. Ook nu nog worden in West- Afrika arm- of beensieraden veelvuldig gebruikt als betaling voor verleende diensten of als geschenk. In de moderne handel werd de manilla als betaalmiddel al snel onpraktisch.

Beschrijving
Open band bestaande uit een tweetal kleuren waarvan de een een geelkoperlegering is en in een diagonaal streepmotief een roodkoperlegering. De uiteinden zijn verdikt en voorzien van geometrische decoraties.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie