Avondjurk in zwarte zijde, versierd met twee aigrettes

 

Vanaf de jaren 1960 behoorde Yves Saint Laurent tot de internationale jetset en werd hij een frequent bezoeker van bekende clubs in ondermeer Parijs en New York. Zijn persoonlijke bekendheid...

Doorzoek de website met tags
Maker
Yves Saint Laurent (modehuis)
Objectnummer
MMH.2013.0126
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1979/1979

Vanaf de jaren 1960 behoorde Yves Saint Laurent tot de internationale jetset en werd hij een frequent bezoeker van bekende clubs in ondermeer Parijs en New York. Zijn persoonlijke bekendheid maakte van hem de ideale mascotte voor zijn eigen merk. Samen met zijn partner Pierre Bergé bouwde hij onder het logo 'YSL' een indrukwekkend imperium op. In de jaren 1980 werd deze trend verdergezet waarbij zichtbare logo's een belangrijk onderdeel vormden van kledij en accessoires. Modehuizen concentreren zich meer en meer op merchandising en worden overgenomen door grote investeringsgroepen. Deze avondjurk komt uit de privé-garderobe van Danielle Luquet de Saint Germain. Zij was in de jaren 1960 en 1970 model en muze van Yves Saint Laurent. In die tijd mochten modellen per seizoen een couturestuk houden, waardoor ze een heuse verzameling bijenbracht. De Luquetcollectie bestond uit meer dan 10000 haute-couturestukken van onder andere Azzedine Alaïa, Paco Rabanne, Claude Montana en Yves Saint Laurent. In 2013 werd de volledige collectie geveild.

Vanaf de jaren 1960 behoorde Yves Saint Laurent tot de internationale jetset en werd hij een frequent bezoeker van bekende clubs in ondermeer Parijs en New York. Zijn persoonlijke bekendheid maakte van hem de ideale mascotte voor zijn eigen merk. Samen met zijn partner Pierre Bergé bouwde hij onder het logo 'YSL' een indrukwekkend imperium op. In de jaren 1980 werd deze trend verdergezet waarbij zichtbare logo's een belangrijk onderdeel vormden van kledij en accessoires. Modehuizen concentreren zich meer en meer op merchandising en worden overgenomen door grote investeringsgroepen. Deze avondjurk komt uit de privé-garderobe van Danielle Luquet de Saint Germain. Zij was in de jaren 1960 en 1970 model en muze van Yves Saint Laurent. In die tijd mochten modellen per seizoen een couturestuk houden, waardoor ze een heuse verzameling bijenbracht. De Luquetcollectie bestond uit meer dan 10000 haute-couturestukken van onder andere Azzedine Alaïa, Paco Rabanne, Claude Montana en Yves Saint Laurent. In 2013 werd de volledige collectie geveild. Lange avondjurk in zwarte satijn. Halteruitsnijding in het voorste en open rug. Rond de hals een smal halsbandje dat sluit in de rug. Op het band in middenvoor twee grote aigrettes die uitwaaieren naast het hoofd. Van uit de hals in het voorste lopen plooien schuin naar heupenhoogte. De jurk heeft een middenvoornaad die net boven de knie open is. Vanaf de opening lopen de panden schuin naar achter in een korte sleep.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie