Avondjurk in zwart fluweel met gigotmouwen en volant in groene tafzijde

 

Yves Saint Laurents avant-gardecollecties oogsten evenveel bewondering als controverse. Saint Laurent lijkt zijn tijd vaak ver vooruit. Zijn iconische status wordt in 1983 bevestigd door een...

Doorzoek de website met tags
Maker
Yves Saint Laurent (modehuis)
Objectnummer
MMH.2013.0124
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1982/1983

Yves Saint Laurents avant-gardecollecties oogsten evenveel bewondering als controverse. Saint Laurent lijkt zijn tijd vaak ver vooruit. Zijn iconische status wordt in 1983 bevestigd door een tentoonstelling over zijn werk in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art. Hij is de eerste modeontwerper die deze eer te beurt valt tijdens zijn leven. Deze avondjurk in zwart fluweel uit 1982 heeft een diepe harthalslijn, lange gigotmouwen en asymmetrische rok in groene iriserende tafzijde. De lengte is iets aflopend naar achter, de smalle heupen zijn aan één kant versierd met een grote strik. Deze avondjurk komt uit de privé-garderobe van Danielle Luquet de Saint Germain. Zij was in de jaren 1960 en 1970 model en muze van Yves Saint Laurent. In die tijd mochten modellen per seizoen een couturestuk houden, met als gevolg dat Luquet een heuse verzameling bijeenbracht. De Luquetcollectie bestond uit meer dan 10000 haute-couturestukken van onder andere Azzedine Alaïa, Paco Rabanne, Claude Montana en Yves Saint Laurent. In 2013 werd de volledige collectie geveild.

Yves Saint Laurents avant-gardecollecties oogsten evenveel bewondering als controverse. Saint Laurent lijkt zijn tijd vaak ver vooruit. Zijn iconische status wordt in 1983 bevestigd door een tentoonstelling over zijn werk in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art. Hij is de eerste modeontwerper die deze eer te beurt valt tijdens zijn leven. Deze avondjurk in zwart fluweel uit 1982 heeft een diepe harthalslijn, lange gigotmouwen en asymmetrische rok in groene iriserende tafzijde. De lengte is iets aflopend naar achter, de smalle heupen zijn aan één kant versierd met een grote strik. Deze avondjurk komt uit de privé-garderobe van Danielle Luquet de Saint Germain. Zij was in de jaren 1960 en 1970 model en muze van Yves Saint Laurent. In die tijd mochten modellen per seizoen een couturestuk houden, met als gevolg dat Luquet een heuse verzameling bijeenbracht. De Luquetcollectie bestond uit meer dan 10000 haute-couturestukken van onder andere Azzedine Alaïa, Paco Rabanne, Claude Montana en Yves Saint Laurent. In 2013 werd de volledige collectie geveild. Avondjurk in zwart fluweel met rokgedeelte in groene tafzijde. De twee panden van het bovendeel van het voorpand liggen over elkaar en vormen aan de hals een diepe harthalslijn. Het lijfje is asymmetrisch en aansluitend in lenden en heupen. De lange gigotmouwen zijn aansluitend aan de pols. De asymmetrische iriserende tafzijde is rondom aangefronst. De rok loopt in de rug over naar een korte sleep. De rok heeft aan de rechterkant op de hoogte van de heupen een grote voorgevormde strik. Ristssluiting aan de linkerzijnaad.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie