Avondjurk in lila zijdesatijn met pastelturkooizen en zilveren pauwverenmotief

 

In het laatste kwart van de negentiende eeuw deden zich belangrijke wijzigingen voor. Een cruciaal personage in deze ontwikkeling was de modeontwerper Charles Frederick Worth, die de vader van de...

Doorzoek de website met tags
Maker
Maison Worth (modehuis)
Objectnummer
MMH.2013.0075
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1895/1900

In het laatste kwart van de negentiende eeuw deden zich belangrijke wijzigingen voor. Een cruciaal personage in deze ontwikkeling was de modeontwerper Charles Frederick Worth, die de vader van de Franse haute couture wordt genoemd. Worth lanceerde in 1869 de tournure als opvolger van de crinoline. Hij kon belangrijke en invloedrijke dames, zoals keizerin Eugénie en koningin Victoria, tot zijn cliënteel rekenen. In plaats van paspoppen gebruikte hij levende modellen. Vrouwen kwamen naar zijn atelier in plaats van omgekeerd. Worth reorganiseerde het kleermaken van een arbeid tot een ware bedrijf- en kunstvorm wat meteen de opkomst betekende van grote couturiers en modehuizen. In 1890 nam zijn zoon Gaston-Lucien Worth de zakelijke leiding van het modehuis Worth op zich. Zijn broer, Jean-Philippe Worth zette als ontwerper de traditie van het huis voort. De jurk van het Modemuseum Hasselt, een zogenaamde 'tea gown', is gemaakt van lila zijdesatijn met pauwenverenmotief in zilver en turkooizen brokaat. Dit zeer mooie stofontwerp, maar dan in tinten van grijs en ivoorkleur, gebruikte Jean-Philippe Worth in 1894 voor een andere avondjurk voor ene Miss Hewitt. Deze jurk bevindt zich momenteel in het Costume Institute van het Metropolitan Museum in New York (inv. nr. 2009.300.637).

In het laatste kwart van de negentiende eeuw deden zich belangrijke wijzigingen voor. Een cruciaal personage in deze ontwikkeling was de modeontwerper Charles Frederick Worth, die de vader van de Franse haute couture wordt genoemd. Worth lanceerde in 1869 de tournure als opvolger van de crinoline. Hij kon belangrijke en invloedrijke dames, zoals keizerin Eugénie en koningin Victoria, tot zijn cliënteel rekenen. In plaats van paspoppen gebruikte hij levende modellen. Vrouwen kwamen naar zijn atelier in plaats van omgekeerd. Worth reorganiseerde het kleermaken van een arbeid tot een ware bedrijf- en kunstvorm wat meteen de opkomst betekende van grote couturiers en modehuizen. In 1890 nam zijn zoon Gaston-Lucien Worth de zakelijke leiding van het modehuis Worth op zich. Zijn broer, Jean-Philippe Worth zette als ontwerper de traditie van het huis voort. De jurk van het Modemuseum Hasselt, een zogenaamde 'tea gown', is gemaakt van lila zijdesatijn met pauwenverenmotief in zilver en turkooizen brokaat. Dit zeer mooie stofontwerp, maar dan in tinten van grijs en ivoorkleur, gebruikte Jean-Philippe Worth in 1894 voor een andere avondjurk voor ene Miss Hewitt. Deze jurk bevindt zich momenteel in het Costume Institute van het Metropolitan Museum in New York (inv. nr. 2009.300.637). lijfje met rok in blauw-paars weefsel met gestileerd pauwenveermotief in turkooizen en zilverkleurige tinten. De middenvoor van het lijfje, volledige halsomtrek en onderzijde van de mouwen zijn versierd met lintkant. De mouwen zijn licht poffend en reiken tot net boven de ellebogen. In middenvoor is de haak - en oogsluiting voorzien. Op de middenvoor van de rok zijn er 8 strikken geplaatst. Ter hoogte van de voering op de zoomboord zijn ruches. In middenrug is een sluiting voorzien. Zowel lijfje als rok zijn gevoerd met lichtgroene zijde.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie