Avondjurk

 

Mouwloze avondjapon met klokkende zeer wijde onderkant. De versiering van deze japon is geïnspireerd door Egypte gedurende de tijd van de farao’s. De versiering rond de hals verwijst naar de...

Maker
Anoniem
Objectnummer
22942
Instelling
Centraal Museum
Periode
ca. 1929
Herkomst
schenking, 1981-08-10

Mouwloze avondjapon met klokkende zeer wijde onderkant. De versiering van deze japon is geïnspireerd door Egypte gedurende de tijd van de farao’s. De versiering rond de hals verwijst naar de ronde, platte halssieraden zoals we die terug zien op de dodenmaskers en beeldenvan farao’s. De decoratie op de rok op de rok is gemaakt van kralen en verwijst naar de rokachtige vormen die in Egypte door zowel vrouwen als mannen werden gedragen.

Avondjapon hemd model, klokkende zeer wijde onderkant, halskant voor druppelvormig uitgesneden en versierd met ronde doorzichtige en witte kraaltjes. Voorpand losvallend vanaf de heup met streepmotief in witte en gouden kraaltjes, vanaf voor opzij op borsthoogte pijlvormige lussen met witte kraaltjes omzoomde repen stof. Vanaf voor opzij op heuphoogte stroken stof die bezet zijn met lamellen die versierd zijn met goud en zilverkleurige plaatjes en ringetjes en wit met gouden staafkraaltjes, rok is van voren veel korter dan achter.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie