Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
  Blog Modemuze. Vintage en de stijl van vroeger. Afb. 1 Vogue Paris 1938 waarop felle kleurcombinaties te zien zijn
  1
  1 jun 2017

  De meeste Nederlanders blinken uit in de kledingstijl 'maakt mij niet uit'. De hele dag hetzelfde aan is geen probleem. Vroeger, en gelukkig ook vandaag de dag nog, zijn er mensen die hun kleren wel helemaal aanpassen naar moment, gelegenheid en bij elkaar. Zoals ook Birthe Weijkamp met haar lumineuze vintage stijl en haar toewijding daartoe.

 • Blog
  Blog Modemuze Birthe Weijkamp Hoe ga je om met vintage. Afb. 1 Illustratie uit Beyer Tips en Wenken voor Winterkleeding, kleding altijd uithangen na het dragen en niet over een stoel gooien, ca. 1940-45
  2
  16 mei 2017

  Heb je een schat gevonden uit het midden van de vorige eeuw, dan wil je die dragen en...

 • Blog
  Blog Modemuze door Birthe Weijkamp. Vintage Hoe herken je kleren uit de jaren 20-60. Afb1. Winkelen bij het kraampje van Maaike op het Waterlooplein, dat nu helaas gesloten is
  2
  5 mei 2017

  Vintage: een chique woord voor tweedehands? De herwaardering van kleding of spullen lijkt steeds weer opnieuw te bloeien. En ieder heeft zijn eigen smaak, zoals Birthe Weijkamp die in deze blog laat zien hoe je kleding uit de jaren 20 tot 60 kunt herkennen.

 • Blog
  Japon, ca. 1927-1928, Rijksmuseum.
   
  11 apr 2016

  Bij nieuwe aanwinsten van musea wordt altijd uitgezocht waar het om gaat: het jaartal, de herkomst, of en hoe het afwijkt van de mode uit die tijd, et cetera. Daarom in deze blog het verhaal van de feestjurk met kralen die onlangs is verworven door het Rijksmuseum.

 • Blog
  Afb. 1 Japon in neo-empire stijl, ca. 1905-1906, collectie Rijksmuseum Amsterdam.
   
  31 mrt 2016

  Mode grijpt al eeuwenlang terug op stijlen uit het verleden. Vooral in de 19de eeuw namen neostijlen een vogelvlucht. In deze blog worden een aantal neo-silhouetten besproken die ooit heel eigentijds waren, maar toch terug grepen op een eerdere mode.

 • Blog
  2
  23 mrt 2016

  Kleren zijn op het eerste gezicht niet de meest voor de hand liggende voorwerpen om honderden jaren in stand te houden. Waarom worden kledingstukken dan toch door musea verzameld? 

 • Blog
  Afb. 1 Japon met sleep, Yteb., Parijs, ca. 1919-1922, collectie Rijksmuseum.
  1
  10 mrt 2016

  Nadat in 1917 in Rusland de revolutie uitbrak vluchtten veel Russen naar de rest van Europa. Sommigen richtten in Europa een modehuis op, zoals Madame Yteb, waarvan het Rijksmuseum een japon in de collectie bleek te hebben.

 • Blog
  Afb.5. Portret van een meisje, ca. 1853, collectie Rijksmuseum Amsterdam.
   
  1 mrt 2016

  ‘Het kind’ is een concept van relatief recente datum, kinderen werden dan ook lange tijd als kleine volwassenen gekleed. Toch waren er verschillen en ontwikkelde kinderkleding zich steeds meer richting comfort.

 • Blog
  Afbeelding 1, achter de schermen Catwalk! Rijksmuseum. foto: Carola van Wijk.
   
  23 feb 2016

  Op vrijdag 19 februari opende de tentoonstelling Catwalk: Mode in het Rijksmuseum. Deze blog  neemt je mee door een aantal zalen en geeft een kijkje achter de schermen bij de opbouw

 • Blog
   
  6 mei 2015

  Het Rijksmuseum heeft ongeveer 20 paar schoenen van mevrouw Brusse-Urtebise. Zij had slanke voeten: op het breedste punt meten de meeste van haar zolen maar 7 centimeter. Ze liet haar schoenen daarom op maat maken bij de firma Van Goethe

 • Blog
   
  13 apr 2015

  De nachtjapon met bijbehorend bedjasje op de foto zijn geïnspireerd op een kostuum uit de film The love Parade (Ernst Lubitsch,1929). Het ensemble werd gedragen door mevrouw Brusse-Urtebise.

 • Blog
  1
  24 mrt 2015

  Ieder half jaar wordt de opstelling in de kostuumvitrine van het Rijksmuseum gewisseld. Aan een week inrichten gaan maanden van zorgvuldige voorbereiding vooraf. Zo moet een thema worden bedacht, kostuums worden geselecteerd en teksten geschreven. Hier een korte impressie van verschillende werkzaamheden achter de schermen.

Pagina's