Blog

• Posters van twee producties waar Siam Costumes de kostuums voor maakte: de opera Don Giovanni en de BBC-serie Call the Midwives.

De eerste keer dat ik de website bezocht van Siam Costumes, was naar aanleiding van een lezing van Roy Verschuren. Hij gaf aan dat je op hun website talloze originele kleermakersboeken en modeplaten kon downloaden.

• favoriet  8

Ik maak al 10 jaar met veel liefde historische kostuums voor klanten, maar mijn liefde voor historische kleding, accessoires, en korsetten bestaat al veel langer. Mijn voorkeur ligt bij kleding vanaf de 16e eeuw zodat ik voor elk kledingstuk onderzoek kan doen in boeken en bij musea.

• favoriet  6

De eerste vraag die je krijgt als je in mode van tijden vervlogen de deur uit gaat: “Waarom draag je deze kleding?” Het antwoord is kort en krachtig: Ik vind deze kleding mooi. Maar in essentie is het natuurlijk voor mij en vele anderen meer dan alleen maar kleding die we mooi vinden en daarom dragen.

• favoriet  1

Audrey Hepburn is altijd belangrijk geweest in ons huishouden, mijn moeder aanbid haar als actrice en stijlicoon. Ik ben opgegroeid met haar films en heb talloze Audrey gerelateerde cadeaus gegeven met verjaardagen en moederdag. Een bezoek aan de tentoonstelling van het Gemeentemuseum was dan ook een groot plezier. Deze vrouw was ook nog eens de muze van ontwerper Hubert de Givenchy.

•  ‘Kelly’ bag (tas) van leer, Hermès, Frankrijk, ca. 1990.

Eeuwenlang bepaalde de royalty de mode, ook voor de tas. Toen prinses Grace Kelly haar zwangere buik afschermde met een Hermès-tas, was de Kelly-bag geboren. De bijzondere relatie tussen royalty en de tas werd uitgelicht in de tentoonstelling in het Tassenmuseum.

• favoriet  2

Vanuit een ongelukkig huwelijk met Peter de Grote, werd de Pruisische Sophia van Anhalt-Zerbst tsarina van Rusland. Vastberaden ontwikkelde zij zichzelf op het gebied van staatsmanschap en kunst, in afwachting van haar toekomstig keizerschap. Haar kleding- en sieradenkeus verkondigd dezelfde boodschap: Catherina de Grote is de leider van Rusland.

• favoriet  5

In het Victoria & Albert museum (V&A) staat op dit moment een tentoonstelling over de geschiedenis van het ondergoed. Een goede gelegenheid om een duik te nemen onder de jurken en pakken van toen en nu.