Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
  Atelier van Rijsoort, jaren ’30
   
  9 mrt 2017

  Modegeschiedenis vertelt vaak over grote mode ontwikkelingen en bekende modeontwerpers. Er hebben aan deze geschiedenis echter veel meer individuen een bijdrage geleverd waarvan de naam is vergeten. Eén van deze personen is Nellie van Rijsoort. 

 • Blog
  Huipil, katoen, zijde, 1950, collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen.
   
  17 okt 2016

  De bevolking van Mexico bestaat uit verschillende regionale culturen, elk met een eigen...

 • Blog
  Giselle Bundchen draagt een interpretatie van een chullo. Dior, herfst 2002 (prêt-á-porter). Bron: The New Shape Magazine.
   
  15 jul 2016

  Vanaf de jaren 70 daalde de binnenlandse populariteit van de chullo. Nieuwe generaties associeerden de Peruaanse muts met armoede en wilden zich niet meer met traditionele kleding onderscheiden. Internationaal begon de chullo echter aan een opmars.

 • Blog
  Jongens leren chullo's op een jonge leeftijd te breien. Bron: Clothroads.com.
  2
  9 jul 2016

  In de chullo, de bekende Peruaanse muts, zitten allerlei sociale en symbolische betekenissen verwerkt, die ons meer vertellen over de cultuur en geschiedenis van de inheemse bevolking van Peru.

 • Blog
  Afb. 1. Gebreide wollen muts met oorkleppen, onderdeel van een Indiaans mannenkostuum (tm-2564-3f), voor 1957, collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen.
   
  23 jun 2016

  Het traditionele breiwerk afkomstig uit Peru toont van oudsher een grote rijkdom aan kleuren en patronen, die gebaseerd zijn op de eeuwenoude cultuur. Het is daarom ook niet gek dat ontwikkelingen in de tradities duidelijk aantonen hoe veranderingen in Peru van invloed zijn geweest op de bevolking.