Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community

1 mei 2018

Tussen fantasie en werkelijkheid: het naspelen van bekende verhalen is een van de oudste gewoontes van de mensheid. Het verhaal van 'Alice in Wonderland' weet mensen al sinds 1865 te boeien, maar door innovatief kostuumontwerp en de toepassing van moderne materialen, kan er nieuwe verwondering worden gecreëerd op het toneel.

• Blog
    Vaslav Nijinsky in Le Festin, Parijs, mei 1909.

9 mrt 2018

In 1909 gaat de eerste voorstelling van de Ballets Russes in première in Parijs, het is een...

• Blog
    Cape uit de Henri Ter Hall Revue, 1920 (Collectie Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (stichting TiN) kk00201.000)

22 feb 2017

Het zijn opvallende objecten, de twaalf satijnen capes met daarop olympische figuren van fluweel. Gonneke Janssen van Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA kijkt voor Modemuze wat de olympische sport hier eigenlijk met het theater te maken heeft.

• Blog
    Kostuums van Iris van Herpen uit Synthetic Twin van Nanine Linning, foto:© Kalle Kuikkaniemie
    13 dec 2016

Veel couturiers hebben ook kostuums voor theater- en dansvoorstellingen ontworpen. Een groot voordeel van het ontwerpen voor theater is de creatieve vrijheid van de ontwerper: geen vastgestelde herfstkleuren of modetrends en ruimte om te spelen met de bewegingsvrijheid van de dragers.

3 mei 2016

Koningin Elizabeth I, ook wel bekend als 'The Virgin Queen', regeerde tot haar dood in een tijd waarin het Engels drama een nieuw hoogtepunt bereikte. Daarna heeft haar leven talloze toneelmakers en kostuumontwerpers geïnspireerd, tot vreemde rollen of ongemakkelijke kostuums.