Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  12 mei 2021

  In de laatste dertig jaar heeft een enorme groei plaatsgevonden in de hedendaagse modewereld, met name in Indonesië. Een aantal ontwerpers grijpt terug op lokale textieltradities in combinatie met hedendaagse verhalen, of gaan mee in globale trends en materialen. Lees in dit blog verder over welke Indonesische ontwerpers je in de gaten moet houden.

 • Blog
   
  27 jul 2020

  Waar kwamen de stoffen vandaan? Hoe kwamen de stoffen aan hun naam? En wat voor betekenis hadden de okergele stoffen? In deze oproep stelt conservator Daan van Dartel (NMVW) een aantal vragen over koto's, kotomisi-poppen en angisa's uit collectie Tropenmuseum. Kun jij het museum helpen meer informatie te verstrekken over deze collectie?

 • Blog
   
  30 jan 2020

  Als je nu in het Tropenmuseum de trap opgaat, het museum in, hoor je onderaan de trap al een...

 • Blog
   
  4 dec 2019

  Is mode het instrument? Dat is de kernvraag die gesteld werd tijdens de besloten workshop ‘Decolonizing Fashion’ – een intiem event waarin een divers netwerk samenkwamen. In dit blog neemt conservator Daan van Dartel je mee in dit dynamisch en divers gesprek.

 • Blog
   
  1 mei 2018

  Spiderman, Catwoman of El Solar: door de introductie van synthetische materialen kunnen goedkopere speelversies van orignele kostuums worden nagemaakt. Kinderen kunnen zichzelf zo transformeren in hun favoriete superheld.

 • Blog
   
  15 mei 2018

  De kanten huipil grande is qua vorm een blouse, maar wordt, bij feestelijke gelegenheden,...

 • Blog
  Persbeeld Body Art, Tropenmuseum. Foto: Krijn van Noordwijk.
   
  8 nov 2017

  Kleine voeten, lange halzen, tatoeages, piercings en scarificaties: het zijn allemaal vormen van lichaamsversiering. Alhoewel we allemaal weten dat het de binnenkant is die telt, blijft de buitenkant een belangrijke vorm van presentatie. Al eeuwen lang zijn we daarom bezig om het lichaam door middel van body art te (ver)vormen.

 • Blog
  Miss Milli B., modeblogger Johannesburg. Foto: Victor Dlamini.
   
  24 sep 2017

  Afrikaanse mode bestaat niet. Net zo min als Europese mode. Wat wel bestaat zijn de vele verschillende innovatieve en vooral enthousiaste ontwerpers die hun eigen hedendaagse blik werpen op kleding en heritage. In de tentoonstelling Fashion Cities Africa worden vier Afrikaanse steden onder de loep genomen met oog op het gevarieerde modebeeld dat zij produceren.

 • Blog
  Sarong door C.J. von Franquemont, midden 1800. (Zie ook Gittinger, 1979, no. 94). Collectie Nationaal Museum van Wereldculturen.
  9
  28 apr 2016

  In 1840 opende Carolina von Franquemont de eerste Indo-Europese batikkerij op Java. Franquemont doeken, bekend geworden als kain Prankemon, tonen in hun tekening en vorm de uitwisseling tussen de Europese en Indonesische cultuur.