Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
  Detail behandeling doopjurkje door textielrestaurator Sjoukje Telleman
  1
  20 mei 2021

  Als textielrestaurator kom ik regelmatig in aanraking met objecten waarvan de waarde niet in...

 • Blog
  Blog Modemuze Sjoukje Telleman restauratie Chinese kimono met gouddraden
   
  8 mei 2019

  Niet lang geleden kreeg ik een rijk versierde mantel op mijn restauratietafel, die over de...

 • Blog
  Blog Modemuze Sjoukje Telleman Symposium Zijde Textielcommissie. Mud silk stofbanen op een droogveld, Guangdong. Foto China Newa Service, Chen Wen
   
  29 apr 2018

  Zijde in alle vormen kwam langs: de microsamenstelling ervan, eeuwenoude technieken in China en als afsluiter het onderzoek naar spinnenzijde. Sjoukje Telleman blogt over het symposium over zijde van de Textielcommissie.

 • Blog
  Marijke de Bruijne bekijkt textielvondst.
   
  8 jun 2016

  400 jaar geleden verzonk een schip voor de kust van Texel. In 2014 werd het schip ontdekt en werd er allerlei lading naar boven gehaald. Door nog onbekende omstandigheden is veel van de lading intact gebleven en niet vergaan zoals dat meestal gebeurd na zo veel jaar onder water te hebben gelegen. In ‘Textielschat uit zee’ vertellen textielrestauratoren in opleiding Sjoukje Telleman en Marijke de Bruijne over het eerste onderzoek.

 • Blog
  1
  7 feb 2016

  Een zwarte zijden damesjas uit de collectie van het Amsterdam Museum heeft vreemde verkleuringen. Wat is de oorzaak van deze verkleuring? En wat is het effect op het jasje? Over een vroege vorm van viscose en de kwestbaarheid van textiel.