• Blog Modemuze Sjoukje Telleman restauratie Chinese kimono met gouddraden

Niet lang geleden kreeg ik een rijk versierde mantel op mijn restauratietafel, die over de gehele lengte en breedte geborduurd is met gouddraad. Helaas is de conditie van de mantel sterk achteruitgegaan sinds het moment van productie. Niet alleen door het dragen, maar ook door ouderdom was veel van het gouddraad losgekomen.

• Blog Modemuze Sjoukje Telleman Symposium Zijde Textielcommissie. Mud silk stofbanen op een droogveld, Guangdong. Foto China Newa Service, Chen Wen

Zijde in alle vormen kwam langs: de microsamenstelling ervan, eeuwenoude technieken in China en als afsluiter het onderzoek naar spinnenzijde. Sjoukje Telleman blogt over het symposium over zijde van de Textielcommissie.

• Marijke de Bruijne bekijkt textielvondst.

400 jaar geleden verzonk een schip voor de kust van Texel. In 2014 werd het schip ontdekt en werd er allerlei lading naar boven gehaald. Door nog onbekende omstandigheden is veel van de lading intact gebleven en niet vergaan zoals dat meestal gebeurd na zo veel jaar onder water te hebben gelegen. In ‘Textielschat uit zee’ vertellen textielrestauratoren in opleiding Sjoukje Telleman en Marijke de Bruijne over het eerste onderzoek.

• favoriet  2

Een zwarte zijden damesjas uit de collectie van het Amsterdam Museum heeft vreemde verkleuringen. Wat is de oorzaak van deze verkleuring? En wat is het effect op het jasje? Over een vroege vorm van viscose en de kwestbaarheid van textiel.