Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  11 sep 2020

  Rokvlinders, mijn moeder vertelde me erover. In verschillende collecties en ook op Modemuze zijn...

 • Blog
   
  11 sep 2020

  Had jij er ook zo één? Ik wel, maar ik ben hem helaas kwijtgeraakt. Hetty Janssen kreeg hem al...

 • Blog
  Armband van hergebruikte boekbeslag, 1943, Collectie: Nederlands Openluchtmuseum, inventarisnummer Z.2-55
   

  Hergebruik en retrostijlen zijn in de mode. Maar dat is zeker niet iets van de laatste tijd! Ook in de vorige eeuw werd er herbruikt en vermaakt om zo modieuze sieraden om de pols te kunnen dragen.

 • Blog
   
  27 jun 2018

  Sieraden zijn onlosmakelijk verbonden aan de streekdracht. Sommige sieraden hadden een praktische functie, zoals het vastzetten van de muts of de broekklep, maar veel sieraden zijn ook echte pronkstukken, gemaakt met edelmetalen en -stenen.

 • Blog
   

  Het tonen van rouw in je dagelijkse kleding is bijna niet meer in gebruik, maar in de streekdracht komt het nog wel voor. Ook rouwsieraden beroepen zich binnen de streekdracht op traditie, maar na de industriële revolutie worden er wel nieuwe materialen gebruikt.

 • Blog
   

  Ook draagsters van streekdracht zijn inventief als het gaat om hun kleding. Om kostbaar handwerk te beschermen, werd een regenkapje in de vorm van de Walcherse muts geboren.

 • Blog
  Controleren van nylonkousen, 1945, Malmö Strumpfabrik. Foto: Erik Liljeroth.
  11

  Met kouder weer in aantocht worden blote benen aangekleed met minimaal 30 of zelfs 40 denier pantykousen. Maar wat nu als je ergens achter blijft haken en een ladder tevoorschijn komt? Tegenwoordig is dat geen probleem, je koopt gewoon een nieuwe, maar vroeger was dat een heel ander verhaal...

 • Blog
   

  Op 30 december 2016 overleed de ontdekker van één van de belangrijkste bands uit de geschiedenis van de populaire muziek: Allan Williams. Hij ziet in 1960 de potentie van ‘the Beatles’ en staat aan de wieg van hun succes, dat al gauw tot een ware Beatlemania leidt.

 • Blog
   

  Het Nederlands Openluchtmuseum bezit een nationale feestrok, die gemaakt is van een afdankertje van Audrey. De rok blijft bewaard, onder andere een poos in de verkleedkist. In 1984 werd de rok geschonken aan het Nederlands Openluchtmuseum.

 • Blog
   

  Het oplappen van kapotte of ouderwetse spullen is de laatste jaren erg in de mode, niet alleen bij degenen die een meer duurzame samenleving nastreven. En het mag ook heel duidelijk zijn dat je iets hebt opgelapt. Dat geldt zeker voor kleding.