Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  16 apr 2023

  Onlangs is een groot deel van de collectie modeprenten van het Kunstmuseum Den Haag online gepresenteerd. 

 • Blog
   
  17 nov 2022

  Deze zwarte japon werd als trouwjapon aan het Kunstmuseum Den Haag geschonken. Dat een trouwjapon zwart is van kleur is voor deze tijd niet zo apart. Wat wel bijzonder is, is dat het hier om een zwangerschapsjapon gaat!

 • Blog
   
  28 okt 2022

  Deze japon uit de collectie van het Kunstmuseum Den Haag werd gedragen door Catharina Elisabeth Boudewina baronesse Sloet van Marxveld voor een wel heel speciale gelegenheid: het huwelijk van koningin Wilhelmina in 1901.

 • Blog
   
  12 jul 2022

  Vandaag is het quatorze juillet, de viering van de Franse Revolutie. Op het eerste gezicht zie je het misschien niet, maar dit lapje zijde is een mannenvest uit de Franse Revolutie. Tenminste, dat zal het zijn geworden, als het niet ingehaald werd door verschillende gebeurtenissen in deze roerige tijd.

 • Blog
   
  2 jun 2022

  Dit jaar wordt gevierd dat Queen Elizabeth 70 jaar op de troon zit. 69 jaar geleden, op 2 juni, vond de daadwerkelijke kroning plaats. Modetekenares en -journaliste Constance Wibaut deed verslag van deze bijzondere gebeurtenis in Elzevier Weekblad. In de collectie van het Kunstmuseum Den Haag bevinden zich de schetsen die ze hiervoor maakte.  

 • Blog
   
  10 apr 2022

  Onder 19e-eeuwse japonnen gingen heel wat lagen onderkleding. Het ondergoed zorgde er niet alleen voor dat de bovenkleding schoon bleef, maar ook dat het voorzien werd van het modieuze silhouet.

 • Blog
   
  20 mrt 2022

  De vrouwen op de affiches van Alphone Mucha werden veelal afgebeeld in losvallende gewaden die weinig met de destijd populaire Parijse mode te maken hadden. De Parijse mode was traditioneler, maar ontwikkelde zich zeker in Mucha's tijd in sneltreinvaart. 

 • Blog
   
  28 okt 2021

  Verkleedkleding is net zo modegevoeldig als onze alledaagse kledij. In deze catalogus uit de jaren 1920 staan veel verschillende soorten verkleedkostuums. Sommige karakters zijn ook vandaag de dag nog populair, maar bij veel is de context volledig verloren gegaan.

 • Blog
   
  23 apr 2021

  Panterprint was al eerder in de mode, maar nog nooit was het zo populair als in de twintigste eeuw. Van sekssymbolen tot First Ladies, panter(print) was voor iedereen.

 • Blog
  1
  14 mrt 2021

  Trends komen en trends gaan. Waar panterprint in de 18e eeuw nog geliefd was, verdwijnt het in de 19e eeuw vrijwel uit het modebeeld. Maar dat het niet meer in de mode was, betekent uiteraard niet dat het niet meer gedragen werd.

 • Blog
   
  6 jan 2021

  Panterprint, de een vindt het misschien een tikkie ordinair, de ander juist reuze modieus. Toch kent deze trend een lange geschiedenis, zo was het in de 18e eeuw al zeer trendy.

 • Blog
   
  16 nov 2020

  Oranje was in het verleden in Nederland een omstreden kleur. Geliefd door de orangisten, maar zeker niet door de patriotten die het dragen van de kleur zelfs strafbaar maakten. 

Pagina's