Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
  Marie Curie (1867-1934) in haar laboratorium, radioactieve mode uit de geschiedenis, museum, Amsterdam Museum geschreven door Marit Eisses voor Modemuze. Marie Curie, radium, 20e eeuw, reclamemateriaal voor radioactieve producten, mode, radioactieve mode
   
  20 nov 2019

  Met zijn mysterieuze straling en toverachtige blauwe gloed werd radium begin 20e eeuw hét mode item. Het werd verwerkt in tandpasta, speelgoed en natuurlijk kleding. Iedereen moest en zou dit ‘wondermiddeltje’ hebben, maar voor welke prijs?

 • Blog
  1
  17 sep 2018

  Amsterdamse goudsmid Marleen Hengeveld (AMMA Jewelry) maakt fijnzinnige juwelen in romantisch minimalistische stijl. Ze is een van de deelnemers aan Masterly The Hague en liet zich voor nieuw werk inspireren door een 17de eeuws portret van de Arnhemse schilder Hendrick Coster.

 • Blog
  Resist! Modemuze Marit Eisses. Damesbadpak, katoen, maker en drager onbekend, 1916-, collectie Centraal Museum, Utrecht, schenking 1959, foto Centraal Museum Utrecht, Adriaan van Dam, inv.nr. 12457001-002
   
  14 aug 2018

  Van 100 lagen natte kleding tot naaktzwemmen, en alles daartussenin. De afgelopen 150 jaar is zwemkleding een dramatische evolutie ondergaan, waarin het uiterlijk ervan balanceert tussen functionaliteit en zedelijkheid.

 • Blog
  Samuel Jessurun de Mesquita, Zelfportret met hand aan snor, 1917, collectie Gemeentemuseum Den Haag.
   
  14 jul 2016

  De Movember Foundation vraagt aandacht voor de mannelijke gezondheid door zo veel mogelijk mannen over te halen een snor te laten staan. De snor is tegenwoordig weer hip and happening, maar heren, het dragen van een snor is niet altijd een pretje: snorrenwas smelt door de stoom van hete thee of de soep blijft in de haartjes hangen. Gelukkig zijn ook hier handige uitvindingen voor gedaan.

 • Blog
  Detail Revolving Hat, 1830.
   
  1 sep 2016

  In de hoogtijdagen van de hoge hoed schreef de etiquette voor dat de hoed gedragen werd; weer of geen weer. Probeer dan maar eens je wandelstok vast te houden, terwijl je je gehoorapparaat in de aanslag hebt en er een bevallige dame langsloopt die met de hoed in de hand begroet moet worden. Daarom zes handige hoge hoeden, die zomaar de wereld hadden kunnen veranderen.

 • Blog
   
  16 jun 2016

  Wat hebben mode en architectuur met elkaar gemeen? Beide bieden in eerste instantie bescherming tegen de elementen, maar moeten ook voldoen aan wensen van comfort en smaak. 

 • Blog
  Lacing a Dandy
   
  27 mei 2016

  Uit ijdelheid of vanwege gezondheidsproblemen: door de geschiedenis heen tot aan vandaag worden korsetten ook door mannen gedragen. Een geschiedenis van dandy tot militair.

 • Blog
  Euphrosyne: tijdschrift voor de Hollandsche kleeding, 1832, nr. 6, plaat no. 7, collectie Koninklijke Bibliotheek.
   
  15 apr 2016

  Koningin Wilhelmina van Pruisen (1774-1837) had een karakteristieke en invloedrijke smaak in hoofddeksels. De muts met hartvormige omtrek die zij droeg werd korte tijd een nationalistisch symbool en stond ook wel bekend als de koninginnemuts of Jacobamuts.

 • Blog
   
  15 apr 2016

  Rose Kennedy – moeder van John F. – verlangde naar haar eigen Chanel No. 5. Die kwam er onder de naam Liu; geïmiteerd door parfumhuis Guerlain. Gelukkig kon Chanel het wel waarderen. Die zag imitatie als de hoogste vorm van vleierij.

 • Blog
  Robe à la française, ca. 1775-1785, Gemeentemuseum Den Haag.
  1
  8 apr 2016

  Met het oog op de baadgewoontes in de achttiende eeuw, lijken de zweetplekken in de oksels van veel japonnen niet verwonderlijk. Maar, zeggen deze vlekken wel iets over de hygiëne van de achttiende-eeuwse upper class?

 • Blog
   
  25 mrt 2016

  Liefhebbers van kostuumdrama’s zwijmelen graag weg bij de elegante baljaponnen, fonkelende ‘diamanten’ en opgestoken kapsels. Voor kijkers met kostuumhistorische kennis gaat dat wegdromen vaak moeilijker: zij zien vooral rare stoffen, moderne kapsels en te diepe decolletés.

 • Blog
  Kousenband met belletjes. Foto: Alice de Groot.
  2
  23 feb 2016

  Museumcollecties zijn een ontuitputtelijke bron van ontedekkingen. Hoewel er door de jaren heen altijd gedocumenteerd is, raken er toch objecten zoek, of blijken er objecten in de collectie te zitten waar men helemaal niet van op de hoogte was doordat het een ‘verkeerde’ titel heeft gekregen. Zo ook deze band met belletje.

Pagina's