Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
  Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman, a glint in the eye
   

  "Buffalo was an attitude and a way of living. It stands for rebellious self-expression,...

 • Blog
  Foto: Kenny Nagelkerke.
  1

  'Toen ik jonger was luisterde ik gewoon naar wat er op de radio te horen was. (...) toen kwam ik bij Oasis uit en dan begint het.' Muziek, kleding, voetbal: het zijn de hoofdthema's die een mod lijken te grijpen. In een verkenning van de modcultuur spreekt Modemuze met een vijftal Nederlandse mods. Wat betekent mod zijn voor hen?

 • Blog
  Promotiebeeld voor de film 'Quadrophenia' uit 1979. Bron: Mad-movies.com.
  2

  Als rond de jaren 50 moderne jazz opkomt, onderscheidt een jonge subcultuur zich van de liefhebbers van traditionele jazz. Deze modernists zijn de naamgevers aan een van Engelands eerste en populairste jeugd-subculturen. Franse acteurs, Italiaanse maatpakken en Amerikaanse muziek: het ultieme stijlgevoel van de mod werd ingezet om de grauwe arbeidersklasse te ontstijgen.

 • Blog
   

  Ontwerpen van Maison Martin Margiela zijn niet per se 'mooi' in de klassieke zin van het woord, maar wel altijd interessant. Soms te groot of gemaakt van ongebruikelijke materialen, soms onafgewerkt of zelfs beschadigd. De stukken willen ons iets vertellen. Om ze te begrijpen moet je alleen wel de Margiela-taal verstaan. Modemuze vertaalt.

 • Blog
  Boro kimono. Bron: Sri Threads.
   

  Is je jas stuk, dan kan je overwegen hem te laten reperaren. Het liefst op zo'n manier dat je niet meer kan zien dat de jas ooit kapot is geweest. Althans, zo doen we dat in het westen. In Japan gaat men van oudsher echter heel anders om met reparaties. 

 • Blog
  Biba, damesblouse, ca. 1974, Centraal Museum
  2

  Het is fast fashion wat de klok slaat vandaag de dag. Het principe van heel snel en goedkoop produceren is echter niet nieuw. Brits merk Biba deed het al in de jaren 60. Een beknopte geschiedenis van 's werelds eerste fast fashion merk. 

 • Blog
  Vivienne Westwood, Mountain Hat (Buffalo Hat), 2014, © Centraal Museum Utrecht
   

  In 2014 koopt het Centraal Museum Utrecht de Mountain Hat (ook wel Buffalo Hat) van Vivienne Westwood aan, die dat jaar een opleving meemaakt als rapper Pharrell Williams de hoed op heeft tijdens de Grammy Awards. Westwood toonde deze hoed voor het eerst in 1982 en liet de hoed in de jaren daarna regelmatig terugkeren in haar collecties.  

 • Blog
  1

  Het is misschien wel het populairste kledingstuk allertijden: de spijkerbroek. Ooit bedoeld als werkkleding, nu voor velen een onderdeel van hun dagelijkse garderobe. Helaas kleven er een aantal flinke nadelen aan spijkerstof. Het goede nieuws? Er zijn (Nederlandse) alternatieven!

 • Blog
  Dry denim broek, APC, model petit new standard.
   

  De spijkerbroek is een van de meest vervuilende kledingstukken die tegenwoordig wordt geproduceerd. Toch zijn er duurzamere opties waarvoor je kan kiezen, bijvoorbeeld dry denim: de spijkerbroek bij uitstek die zijn unieke karakter niet in de fabriek, maar door de drager krijgt.

 • Blog
  overrok (1865-1875), textieldepot Museum de TwentseWelle, eigendom van Oudheidkamer Twente
   

  Een jurk bezaaid met de schildjes van dode kevers. Dat klinkt misschien luguber, maar de keverjurk in het depot van Museum TwentseWelle is verrassend mooi.