• favoriet  0

In het Amsterdam Museum werd het publiek zelf uitgenodigd om een tentoonstelling te maken, voor het Mix Match Museum.

• automobiel mantel

Met de zomer voor de deur wordt er volop nagedacht over vakantie en vrijetijdsbesteding. Nu kunnen we zo in de auto stappen om leuke dingen te gaan doen, maar ruim een eeuw geleden was dat voor de meeste mensen wel anders.

• favoriet  0

Een paar van de meest tot de verbeelding sprekende schoenen uit de collectie van het Amsterdam Museum, is dit gele paar zijden damesschoenen met bloemenborduursels. Tot ongeveer 1770 worden luxe damesschoenen meestal van (zijde)satijn of brokaat gemaakt. Werkende vrouwen uit de lagere standen droegen leren schoenen.

• favoriet  0

De felgekleurde oosterse kostuums ontworpen door Leon Bakst vormden voor de Parijse mode ontwerper Paul Poiret de inspiratie voor een revolutionair nieuw ontwerp: de lampenkaptuniek.

• favoriet  0

Lente! Lekker naar buiten, het voorjaarszonnetje in. Hoewel dames in de 19de eeuw absoluut niet bruin wilden worden in de zon, was buiten wandelen een blijvende trend in de tweed helft van de eeuw. Je droeg altijd een hoedje naar buiten, en bij voorkeur eentje die paste bij het seizoen.

• favoriet  2

Het Amsterdam Museum heeft een tweedelige japon in het depot, in niet al te beste staat. Hoe fotografeer je zoiets en wat is er over de japon te zeggen?

• favoriet  2

In de jaren 1930 was het helemaal hip om er een te hebben; een tas gemaakt van een oudere mof. Dat klinkt misschien duurzaam, maar het zwarte astrakan bont waarvan deze tas gemaakt is heeft een wat minder mooi verhaal.

• favoriet  1

Tot de jaren 60 van de vorige eeuw ging je eigenlijk niet naar buiten zonder hoed of pet. Een heer was herkenbaar aan een hoed, een man aan een pet, dat was de ongeschreven regel. Bij elke soort pet hoorde een beroep.

• favoriet  0

Elk jaar komen er studenten van AMFI een kijkje nemen in het depot van het Amsterdam Museum. Afgelopen week kregen 2e jaars studenten een inkijkje in verschillende technieken: Zaans stikwerk, smokken, plooien, rimpelen, vouwen, knippen, draad opnaaien, inleggen en patchwork en borduurwerk.

• favoriet  1

Bij begrafenissen draagt men zwart, dat is eeuwenlang zo. Tot halverwege de twinitigste eeuw werd er echter ook vaak getrouwd in een zwarte jurk.